Την αποφασιστικότητά του να συμβάλει -μέσω του νέου ειδικού αντιπροσώπου του- αλλά ακόμη και με «ιδία προσωπική εμπλοκή» στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.
Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ αναγνώρισε τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνάντησε αμέσως μετά.
«Έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Στη συνάντηση παρέστησαν, από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμλίου και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.
Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι-Μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωσή του, τόνισε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών «επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής που θέτει το Ισλαμικό Κράτος».
Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη «γενναιόδωρη υποστήριξη» της χώρας του προς τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως και ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».
Στο μεταξύ νέες επικρίσεις κατά της Λευκωσίας διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι καθυστερεί τη διαδικασία.
Ο Έρογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι στο τραπέζι με λογικές προτάσεις» και ότι με τις προσπάθειές της, έγινε δυνατή η αξιολόγηση κατά την πρώτη φάση και δόθηκαν γραπτές προτάσεις για έξι ζητήματα στη δεύτερη φάση.
Πηγή: ΑΜΠΕ