Συρία: Κούρδοι σταμάτησαν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους προς την Κομπανί

Δεκάδες χιλιάδες οι Σύροι Κούρδοι πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 14:15
UPD:14:19
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Κούρδοι μαχητές της Συρίας σταμάτησαν μια προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της κουρδικής πόλης Κομπανί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν φθάσει περισσότεροι από 130.000 Κούρδοι της Συρίας που προσπαθούν να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά του Κομπανί, στη βόρεια Συρία, σταμάτησε από την περασμένη νύκτα, δήλωσε μέσω Skype ο Ρεντούρ Τζελίλ, εκπρόσωπος της κύριας ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας, YPG.

Ο κ. Τζελίλ δήλωσε ότι στο ανατολικό μέτωπο διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες. Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε την περασμένη Τρίτη την επίθεση εναντίον του Κομπανί, που είναι επίσης γνωστό ως Άιλ Αλ-Άραμπ. Σύμφωνα με ακτιβιστές τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την περιοχή έχει φθάσει συνολικά τις 150.000.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τουρκία. Ο αριθμός των Σύρων πολιτών, κυρίως εθνικά Κούρδων, που πέρασαν στην Τουρκία ξεπέρασε τις 130.000 και μπορεί να αυξηθεί αν η επίθεση των τζιχαντιστών συνεχισθεί, δήλωσε στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίπτωση που η συρροή των εκτοπισμένων συνεχισθεί, προφανώς δεν το επιθυμούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Κουρτουλμούς, εκφράζοντας την ευχή οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη.

EURONEWS

Ο τελευταίος αριθμός που είχε αναφερθεί το πρωί στη Γενεύη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν 100.000 πρόσφυγες.

Στην Άγκυρα, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών (AFAD) είχε προηγουμένως διευκρινίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο επικαιροποιημένος αριθμός των εκτοπισμένων έφτανε το πρωί τους 104.000.

«Τα σύνορα είναι ανοικτά αλλά μόνο σ' ένα σημείο στο Μουρσίτπιναρ (νοτιοανατολική Τουρκία, επαρχία Σανλιούρφα) για να οργανωθούν καλύτερα οι διελεύσεις οι οποίες συνεχίζονται», διευκρίνισε η πηγή.

«Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δεν έχει φθάσει αυτό το όριο, αλλά κάνουμε τα πάντα για να υποδεχθούμε τους ανθρώπους που περνούν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Κουρτουλμούς.

«Η πόλη του Κομπανί μοιάζει με πόλη φάντασμα και περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Δεν έχουν περάσει ακόμη όλοι στην Τουρκία», δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους περικυκλώνουν την πόλη σαν «τόξο» από τρεις άξονες δυτικά, ανατολικά και νότια. Προς βορράν ο θύλακας συνορεύει με την Τουρκία.

«Σε ορισμένες περιοχές οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι 12 χλμ. μακριά από το Κομπανί, σε άλλες είναι 14 χιλιόμετρα μακριά και σε ορισμένες περιοχές απέχουν μόνο 10 χιλιόμετρα», δήλωσε ο κ. Αμπντέλ Ραχμάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή