Πειραματική θεραπεία εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου σε πειραματόζωα

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 11:03
UPD:11:03
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως μετάσταση, συχνά αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή, ενώ η πλειονότητα των καρκινοπαθών που χάνουν την μάχη με τον καρκίνο, έχουν κάποια μεταστατική μορφή του.

A- A A+

Μία νέα μη τοξική πειραματική θεραπεία, που βασίζεται σε μια «εξελιγμένη» πρωτεΐνη και η οποία σταματά την εξάπλωση των όγκων (μετάσταση) στις περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια εμβιομηχανικής Τζένιφερ Κόχραν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοχημείας «Nature Chemical Biology», χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο για να σταματήσουν τη διαδικασία που ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να φεύγουν από τα αρχικά σημεία σχηματισμού του όγκου και να ταξιδεύουν μέσω του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος.

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως μετάσταση, συχνά αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή, ενώ η πλειονότητα των καρκινοπαθών που χάνουν την μάχη με τον καρκίνο, έχουν κάποια μεταστατική μορφή του.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί προσπαθούν να «φρενάρουν» την επιθετική μετάσταση με χημειοθεραπεία, όμως η τελευταία συχνά δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ προκαλεί και σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου από το αρχικό κιόλας στάδιο, εμποδίζοντας δύο πρωτεΐνες - κλειδιά (Axl και Gas6) να αλληλεπιδράσουν βιοχημικά, «πυροδοτώντας» έτσι την εκκίνηση της μετάστασης.

Για να το πετύχουν αυτό, οι επιστήμονες δημιούργησαν μέσω βιοτεχνολογίας μια παραπλανητική και αβλαβή πρωτεΐνη Axl, η οποία παρεμβαίνει και αλληλεπιδρά αυτή, αντί της κανονικής πρωτεΐνης Axl, με την άλλη πρωτεΐνη Gas6.

Οι επιστήμονες χορήγησαν ενδοφλέβια την σκοπίμως τροποποιημένη πρωτεΐνη Axl σε ποντίκια με προχωρημένο καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Μετά την θεραπεία, τα ποντίκια με καρκίνο του μαστού είχαν 78% λιγότερες μεταστάσεις, ενώ αυτά με καρκίνο των ωοθηκών εμφάνιζαν ακόμη πιο θεαματική μείωση 90% στις μεταστάσεις τους, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει την ίδια θεραπεία, ώστε να γίνει σύγκριση.

«Είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία που φαίνεται να είναι αποτελεσματική και μη τοξική, σύμφωνα με τα προκλινικά πειράματα. Μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα προσέγγιση στην αντικαρκινική θεραπεία», δήλωσε ο καθηγητής Αμάτο Τζιακία, επικεφαλής του Προγράμματος Βιολογίας των Ακτινοβολιών στο Κέντρο Καρκίνου του Στάνφορντ.

Νέες χρονοβόρες δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε ζώα και μετά σε ανθρώπους, προτού διασφαλιστεί ότι όντως η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Θα περάσουν χρόνια, ώσπου να εγκριθεί η νέα πρωτεϊνική αντικαρκινική θεραπεία για χρήση σε ανθρώπους.

 Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή