«Τ’ όνομά του ήταν γραμμένο στο νερό»

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Σταμάτη Πολενάκη, «Ένδοξη πέτρα»
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 09:20
GEORGIA

Η νέα ποιητική συλλογή του Σταμάτη Πολενάκη, με τίτλο «Η ένδοξη πέτρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

A- A A+

Από τη Ρώμη στην Καζαμπλάνκα και στα νησιά Άραν της Ιρλανδίας, μέχρι τα σκοτεινά τοπία των μαχών και τα χαρακώματα του πρώτου μεγάλου πολέμου, ένας ποιητής αναζητεί τα χαμένα ίχνη ενός άλλου ποιητή, τα ίχνη του ίδιου του Οδυσσέα «που πέθανε νέος και τ’ όνομά του ήταν γραμμένο στο νερό».

Η νέα ποιητική συλλογή του Σταμάτη Πολενάκη, με τίτλο «Η ένδοξη πέτρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ. Για την «Ένδοξη πέτρα» και την ποίηση του Σταμάτη Πολενάκη θα μιλήσουν η Τιτίκα Δημητρούλια (επ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας) και η Ευγενία Κριτσέφσκαγια (φιλόλογος, μεταφράστρια), ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η ηθοποιός Ντομένικα Ρέγκου και ο ίδιος ο ποιητής.
Τα ποιήματα της «Ένδοξης πέτρας» αφηγούνται την ιστορία μιας αέναης περιπλάνησης. Η ένδοξη πέτρα θα μπορούσε να είναι η ζωή μας. Αυτό το ταξίδι δεν έχει τέλος.

Οδυσσέως μαύρο φως

Βαλέρια, αύριο όλα θα τελειώσουν• ο κόσμος θ’ αρχίσει και πάλι από την αρχή.
Αύριο όλα θα ξαναρχίσουν, αλλά εγώ θα κρατήσω για πάντα την ανάμνηση εκείνης της συνάντησής μας στη Ρώμη.
Η Πιάτσα ντι Σπάνια και το σπίτι του Κητς• η βροχή που έμπαινε από τα σπασμένα τζάμια και τα κουρασμένα μάτια της Φάνυ Μπρον σημαδεμένα από τα δάκρυα. 
Προσπάθησα να συνθέσω μια σύντομη ελεγεία για έναν ποιητή, που όπως ο Οδυσσέας, πέθανε νέος σε ξένα χώματα και τ’ όνομά του ήταν γραμμένο στο νερό.

Ποιητής και θεατρικός συγγραφέας

Εγγονός του γνωστού Σιφνιού γελοιογράφου Σταμάτη Πολενάκη και γιος του Λέανδρου Πολενάκη, ο Σταμάτης Πολενάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Ισπανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας και είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Το χέρι του χρόνου» (Όμβρος, 2002), «Τα γαλάζια άλογα του Φραντς Μαρκ» (Οδός Πανός, 2006), «Νοτρ Νταμ» (Οδός Πανός, 2008), «Τα σκαλοπάτια της Οδησσού» (Μικρή Άρκτος, 2012). Επίσης, έχει γράψει τον θεατρικό μονόλογο «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον», το μονόπρακτο «Ψαρόσουπα» και το θεατρικό έργο «Βερολίνο».

Πληροφορίες
Ιανός: Σταδίου 44 - Αθήνα, τηλ.: 210 3217917.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς