ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοίγματα» με κινήσεις πολιτικής εξωστρέφειας

Από το Όστιν του Τέξας στην Αγία Έδρα
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 08:15
UPD:09:20
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά το Όστιν του Τέξας στην καρδιά της συντηρητικής Αμερικής, ήρθε το Βερολίνο και η συνάντηση με τον Σόιμπλε, ακολούθησε η επίσκεψη στο Άγιο Όρος, η συμμετοχή στο φόρουμ του ιταλικού ιδρύματος European House – Ambrosetti -της ιταλικής «λέσχης Μπίλντερμπεργκ» όπως γράφτηκε στην Ελλάδα- και μόλις χθες η συνάντηση με τον ηγέτη των 1,5 δισ. καθολικών σε όλο τον κόσμο, Πάπα Φραγκίσκο, στην Αγία Έδρα.

 «Δεν είναι πολλά για έναν ηγέτη ενός κόμματος που φιλοδοξεί όχι μόνο να κυβερνήσει, αλλά να κομίσει ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης», λέει ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι όμως και λίγα για έναν πρόεδρο ενός κόμματος που μόλις πριν μερικά χρόνια ήταν στο 4%». Πολλώ δε μάλλον που την ίδια ώρα είχε στείλει τον οικονομικό «εγκέφαλο» του προγράμματος της Κουμουνδούρου Γ. Δραγασάκη και τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη Γ. Σταθάκη, στο Βερολίνο για να συναντήσουν τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Άσμουνσεν, πάλαι ποτέ εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προφανώς η συνάντηση κλείστηκε δίπλα στη μαγευτική λίμνη του Κόμο στην Ιταλία την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ . Και μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε μέρος του προγράμματος του κόμματός του τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου φρόντισαν να το μεταφέρουν και στον συνομιλητή τους Γερμανό υφυπουργό. 

Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με μακρά εμπειρία περί των εσωκομματικών, η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απελευθερωμένη εσχάτως από τα ‘’δεσμά’’ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης –η οποία μάλλον αντιλήφθηκε ότι η κατάληψη της εξουσίας απαιτεί συμβιβασμούς- φροντίζει να κάνει πράξη αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε από τα κομματικά στελέχη: τον λεγόμενο κυβερνητισμό, δηλαδή τα ανοίγματα σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται παραδοσιακά στον αντίποδα ακόμη και των ιδεών της Αριστεράς».

Για το ίδιο στέλεχος «η αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το λίπασμα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναπτυχθεί». Ωστόσο το πραγματικό στοίχημα για την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι «όταν και αν κληθεί να δοκιμάσει στην πράξη αυτά που σήμερα εξαγγέλλει».

«Τότε», καταλήγει το εν λόγω στέλεχος, «δεν θα έχουμε μπροστά μας την εσωκομματική μειοψηφία, αλλά τους δανειστές της χώρας, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τις ασκούμενες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή