Νομοτεχνική ρύθμιση στο ν/σ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 13:28
UPD:13:31
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών "Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

A- A A+

Τη δυνατότητα στα κόμματα να οργανώνουν οικονομικές εξορμήσεις ύψους 150.000 ευρώ κάθε έτος χωρίς να εκδίδουν ονομαστικοποιημένα κουπόνια, προβλέπει νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος στο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Επίσης εξαιρούνται οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές από την διάταξη που ορίζει πλαφόν 20.000 ευρώ για ενισχύσεις στα κόμματα, ώστε να μπορούν να αποδίδουν περισσότερα.

Το νομοσχέδιο, που συζητήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων.

«Στόχος μας η διαφάνεια, η άμεση πληροφόρηση του πολίτη και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Ο βασικός έλεγχος να γίνει μέσω των δαπανών των κομμάτων, αφού όσο μικρότερες είναι αυτές, τόσο λιγότερες είναι και οι ανάγκες για μαύρο χρήμα, είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τα κουπόνια ύψους 150.000 τον χρόνο ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Σε παρέμβασή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την μείωση κατά 50% στην χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά διαφωνεί με την υιοθέτηση του «αμερικανικού» μοντέλου στην χρηματοδότησή τους, καθώς, όπως εκτίμησε, το πολιτικό σύστημα θα λειτουργεί με λομπίστες, εταιρείες και ΜΚΟ που εν πολλοίς θα ζητούν ανταλλάγματα. Ο Ν. Βούτσης είπε ότι «η ονομαστικοποίηση λειτουργεί αποτρεπτικά» για την συμμετοχή των πολιτών και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς αντίθετο στην ονομαστικοποίηση και στο πλαφόν των 150.000 για εξορμήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ έθεσαν το ζήτημα των δανείων που έχουν λάβει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι σωστό να υπάρχουν σκιές και σκελετοί στα ντουλάπια για αδιαφανή χρηματοδότηση κομμάτων», είπε ο Ν. Βούτσης.

«Να δώσετε στον λαό μία εξήγηση για το πώς διαμορφώσατε τα δάνειά σας στις τράπεζες», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή