Δέκα χρόνια λειτουργίας για το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 07:30

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μετρά 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους αρκετοί ξένοι.

A- A A+

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το μοναδικό στον δυτικό κόσμο με αυτόνομη συλλογή, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή του ισλαμικού πολιτισμού από τις απαρχές του έως τον 19ο αιώνα.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του έγιναν πολλά: εκδόσεις, εκθέσεις και συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και σε διεθνή προγράμματα. Το Μουσείο ανοίχτηκε στην κοινωνική διάσταση του ισλαμικού κόσμου, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολυπολιτισμικά σχολεία, δέχτηκε επισκέψεις οικογενειών και πραγματοποίησε ενδιαφέρουσες διαλέξεις, μουσικές βραδιές, καθώς και ιδιαίτερα δημοφιλείς βραδιές με αφηγήσεις παραμυθιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μετρά 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους αρκετοί ξένοι. «Έχει ένα κοινό πιστό που αγαπά πολύ το Μουσείο και έχει μεγάλο περιθώριο να ακουστεί η ύπαρξή του. Ας μην ξεχνάμε ότι λειτουργεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα και πως η επίσημη μουσειακή πολιτική δεν το έχει ενθαρρύνει» αναφέρει η υπεύθυνη του Μουσείου,  Μίνα Μωραΐτου.  Η αναγνώριση της μοναδικότητας και της προσφοράς του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισφραγίστηκε με την επιλογή του ως τιμώμενου Μουσείου στο πλαίσιο  εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του 2010.

Οι συλλογές Iσλαμικής τέχνης στεγάζονται στο νεοκλασικό κτηριακό

Τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών.

συγκρότημα των αρχών του αιώνα στην περιοχή του Κεραμεικού, μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Αγορά με τον δωρικό ναό του Ηφαίστου (Θησείο) και το Μουσείο στη Στοά του Αττάλου, καθώς και το αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού με το ομώνυμο Μουσείο.

Το συγκρότημα, επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του αείμνηστου Λάμπρου Ευταξία, ενόσω ήταν ακόμη εν ζωή. Ο μεγάλος αυτός δωρητής κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής του διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου. 

Το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο οικίες, μια τριώροφη και μια διώροφη, οι οποίες το 1989 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες ως προς τις όψεις τους. Με βάση την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Μουσείου Μπενάκη από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά και τον πολιτικό μηχανικό Γ. Σπάρη, η διεύθυνση ειδικών έργων του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ανέλαβε το 1996 τα σωστικά έργα για τη στήριξη των δύο κτηρίων και τη στερέωση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεών τους, στα πλαίσια του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Κεραμεικού.

Η κεντρική αίθουσα του Ισλαμικού Μουσείου της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια των σωστικών εργασιών βρέθηκε, στη στάθμη των θεμελίων του συγκροτήματος, ένα τμήμα του αρχαίου τείχους των Αθηνών, καθώς και αρχαίος τάφος. Μετά από συνεννόηση του Μουσείου Μπενάκη με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στη στάθμη του υπογείου, ώστε να είναι επισκέψιμα. Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε άμεσα η τροποποίηση της αρχικής αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, με βάση τα νέα στοιχεία των ανασκαφών και σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα παρουσίασης σύνθετων πολιτισμικών χώρων.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς