Νέες φωτογραφίες από το Αμπού Γκραΐμπ στο φως της δημοσιότητας

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 14:42
UPD:14:46
A- A A+

Και νέες φωτογραφίες από τη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι νέες φωτογραφίες προβλήθηκαν από το αμερικανικό κανάλι ΑΒC.

Σε δύο ξεχωριστές φωτογραφίες, δύο αμερικανοί στρατονόμοι εμφανίζονται να χαμογελούν και να κάνουν χειρονομίες επιδοκιμασίας πάνω από τη σορό ενός κρατουμένου ο οποίος απεβίωσε στη φυλακή της Βαγδάτης. Αμφότεροι, όπως και ο λοχαγός που τράβηξε τις φωτογραφίες, είναι μεταξύ των έξι στρατιωτικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Σύμφωνα με το ΑΒC, τις φωτογραφίες τράβηξε ο λοχαγός Τσαρλς Φρέντερικ, ο οποίος σε email προς την οικογένειά του, αναρωτιόταν γιατί οι υπεύθυνοι για το θάνατο του εν λόγω κρατουμένου δεν διώχθηκαν ποινικώς όπως αυτός.

Χθες, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός ακόμα cdrom με έντεκα φωτογραφίες βασανισμών και εξευτελισμών ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιωτικούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα μέλη του Κογκρέσου είδαν περισσότερες από 1.600 φωτογραφίες που όπως είπαν, έδειχναν συγκλονιστικές πράξεις κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Η υπόθεση λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στις ΗΠΑ και το συνεχές μπαράζ αποκαλύψεων κλονίζει την κυβέρνηση Μπους, η οποία επιμένει πως η τακτικές κακομεταχείρισης δεν είχαν την έγκρισή της και ότι τα βασανιστήρια αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον αντικατοπτρίζεται καθαρά στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγού Τζόζεφ Χοάρε. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε απολύτως στα πρόθυρα της αποτυχίας. Κοιτάμε την άβυσσο», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή