Πολιτική της βίας και βίαιοι άνθρωποι (2)

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 18:21

A- A A+

Και νέες φωτογραφίες από τη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ είδαν το φως της δημοσιότητας. Δύο αμερικανοί στρατονόμοι εμφανίζονται να χαμογελούν και να κάνουν χειρονομίες επιδοκιμασίας πάνω από τη σορό ενός κρατουμένου ο οποίος απεβίωσε στη φυλακή της Βαγδάτης. Αμφότεροι, όπως και ο λοχαγός Τσάρλς Φρέντερικ που απαθανάτισε τη φρίκη, είναι μεταξύ των έξι στρατιωτικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Η υπόθεση λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στις ΗΠΑ και το συνεχές μπαράζ αποκαλύψεων κλονίζει την κυβέρνηση Μπους, η οποία επιμένει πως οι τακτικές αυτές δεν είχαν την έγκρισή της και ότι τα βασανιστήρια αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, ξένες προς τις αμερικανικές αρχές.

Οι φαυλότητες και η κτηνωδία δεν είναι συστατικό του πολέμου, αλλά ένα λάθος που οφείλεται στην ανθρώπινη φύση. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Η Λίντι, ο Τζέρεμι, ο Τσάρλς ξεπέρασαν τα όρια και πρέπει να τιμωρηθούν.

Η πολιτισμένη Δύση δεν καλύπτει τους ενόχους της, τους παραδίδει στη δικαιοσύνη. Ο Τζέρεμι καταδικάστηκε ήδη, και η κάθαρση θα έρθει.

Ολα αυτά ενοχλούν, όπως και η «συγγνώμη», όχι μόνο γιατί ηχούν υποκριτικά, αλλά και γιατί ακυρώνουν εν τέλει την πολιτική. Μεταφέρουν το βάρος από την πολιτική της βίας στους βίαιους ανθρώπους. Μετατρέπουν την πολιτική σε ψυχανάλυση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή