Oι Ολυμπιακοί στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2004 22:37
A- A A+

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, στο Λευκό Οίκο, και την εν συνεχεία συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο Μπους μιας πολύ καλής συζήτησης για διμερή και διεθνή θέματα. Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή και οι συζητήσεις μας επιβεβαιώνουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τη βούληση που υπάρχει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας.

Η διεθνής τρομοκρατία παραμένει πηγή ανασφάλειας για όλους μας και γι' αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Και αυτό είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, σε συνεργασία.

Συζητήσαμε, βεβαίως, και για τη μεγάλη προτεραιότητά μας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία των συμμάχων και των φίλων μας. Πρέπει να πω ότι έχουμε επενδύσει και σε επίπεδο πόρων, αλλά και σε επίπεδο προσπάθειας και ενέργειας, πέρα από κάθε προηγούμενο, και γι' αυτό ετοιμαζόμαστε για να κάνουμε πολύ καλούς Αγώνες.

Συζητήσαμε, βεβαίως, για το Κυπριακό, όπου είχα την ευκαιρία να πω στον Πρόεδρο Μπους ότι ασχέτως των τελευταίων εξελίξεων, του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων που πρέπει να είναι σεβαστό, αφού αυτή ήταν η βούληση των πολιτών, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μείνουμε σταθεροί στο ότι ο στόχος παραμένει η επανένωση της νήσου και ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Καλύψαμε, ακόμη, το θέμα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Είχα την ευκαιρία να πω ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων -και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο- συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Oπως, επίσης, και για τα Βαλκάνια, ότι η συνεργασία μας -και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο- έχει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να σταθεροποιηθεί πλήρως η περιοχή».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αμερικανικό αίτημα για ένοπλους φρουρούς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή