Επιδιώκουν ενιαίο μέτωπο με κοινωνικούς φορείς

Τι «βγήκε» από τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 07:04
UPD:07:19
SOOC/Paleologos Nick
A- A A+

Μία συμφωνία, μία διαφωνία και μία σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια ώρα Αντώνης Σαμαράς και Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, τουλάχιστον όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δανειστών μας, παρά την «γκρίνια» που έκανε εσχάτως την εμφάνισή της στην Κ.Ο. της ΝΔ για τον ΥΠΟΙΚ.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, όπως διέρρεαν χθες πηγές της Χ. Τρικούπη, αποφάσισαν να «φέρουν» στην κοινωνία τα αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η απόφαση να υπάρξει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα αιτήματα αυτά, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «εξυπηρετεί πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ» το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη Ν.Δ. επειδή εκτιμάται ότι «μπορεί να αποφορτίσει μερικώς την πίεση που δέχονται οι βουλευτές από οργανωμένες κοινωνικές ομάδες».  

Η διαφωνία αφορά στην απόφαση του κ. Βενιζέλου να θέσει εκ νέου θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, λέγοντας μάλιστα ότι αποτελεί μέρος της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός θέλει οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο να αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης την οποία άλλωστε έχει εξαγγείλει.

ΝΕΡΙΤ

«Ο κ. Βενιζέλος έχει δίκιο», σημειώνει στέλεχος της ΝΔ, ωστόσο αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αφού «το πιο βασικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως το κλίμα είναι αναστρέψιμο», αρκεί να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις: να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με επιτυχία η αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, να καταγραφεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας (πλεόνασμα και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης) -γεγονός που θα επιτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ- και φυσικά να «ανοίξει» επιτέλους η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας παρά τις «γκρίνιες» πολλών βουλευτών προς το πρόσωπο του κ. Χαρδούβελη. Ο ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξη του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, και ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα απάντησε πως πλέον η Ελλάδα «πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μόνη της».

Είναι κάτι που επανέλαβε και ο κ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στο Athens Forum 2014, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ «εχθρό των μεταρρυθμίσεων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή