Το σεβασμό της εκεχειρίας στην Ουκρανία ζητούν από τον Πούτιν

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 23:31
UPD:23:34
REUTERS/RIA Novosti

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίμου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πούτιν συζήτησε με την κ. Μέρκελ την ανάγκη η εκεχειρία στην Ουκρανία να γίνει σεβαστή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της εκεχειρίας στην Ουκρανία είχε την Δευτέρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίμου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πούτιν συζήτησε με την κ. Μέρκελ την ανάγκη η εκεχειρία στην Ουκρανία να γίνει σεβαστή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ επισημάνθηκε και ο ρόλος των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Μπαρόζο «υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρως σεβαστό το σχέδιο εκεχειρίας των 12 σημείων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ» μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στην ανατολική Ουκρανία αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, με τον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή, έπειτα από μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2016 η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Κιέβου.

Οι Μπαρόζο και Πούτιν «δήλωσαν ότι συμφωνούν» με αυτή την πρόταση, που πρέπει πλέον να επικυρώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., η οποία όμως προκαλεί ήδη αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Δευτέρα ότι συναντήθηκε στο Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία», όπως είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ορισθεί μια ημερομηνία για να συζητήσουν διάφορα θέματα και να επιδιώξουν την επίτευξη λύσεων σε «ορισμένα προβλήματα» που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή