Καραμανλής: H Eλλαδα έχει εδραιωθεί ως «παράγοντας ειρήνης και προόδου»

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2004 18:34
A- A A+

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ με ομιλία του στο «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διεθνή τρομοκρατία, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως «παράγοντας ειρήνης, ωριμότητας και προόδου» στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. «Θα σταθούμε στο ύψος αυτής της ευθύνης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και δεσμεύθηκε υπέρ μιας «ισχυρής και αποδοτικής διατλαντικής σχέσης», αλλά και μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας μίλησε για την ανάγκη «αποφασιστικής ηγεσίας» και την ύπαρξη «κοινής ευθύνης», ενώ ειδικά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επανέλαβε τα τεράστια ποσά που έχει δαπανήσει η Ελλάδα, την πολυμερή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία κορυφαίο ρόλο διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, τον οποίο, όπως τόνισε, η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα, έχει απελευθερώσει μεταρρυθμιστικές και μετριοπαθείς δυνάμεις και έχει αρχίσει να μεταμορφώνει την τουρκική κοινωνία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επικαλέσθηκε την καλή προσωπική του σχέση με τον κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας δεν είχαν συναντηθεί τόσες πολλές φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα βρει την Ελλάδα στο πλευρό της σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει να συγκλίνει με το συνταγματικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ευρώπης.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή