Στο Κάιρο ο Τζον Κέρι για τη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 12:36
UPD:15:21
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε στο Κάιρο για συνομιλίες οι οποίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Κέρι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αράμπι.

Το βασικό μέρος των επαφών θα αφορά το διεθνή συνασπισμό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να οικοδομήσουν με στόχο την «καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές του οποίου ελέγχουν πλέον σημαντικά εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επιδιώξει να πετύχει «τα θρησκευτικά ιδρύματα να ταχθούν κατά του Ι.Κ., με τους μουσουλμάνους ιερωμένους να μιλήσουν για το θέμα στην προσευχή της Παρασκευής», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον κ. Κέρι στο ταξίδι αυτό.

Το Κάιρο είναι η έδρα του Αλ Αζχάρ, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα του σουνιτικού Ισλάμ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε την Κυριακή τις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν «στρατιωτικά και πολιτικά» το I.Κ., καλώντας αυτές να υιοθετήσουν «γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων τρομοκρατίας που απειλούν την ύπαρξη ορισμένων αραβικών χωρών».

EURONEWS

Οι αραβικές χώρες ανησυχούν για πιθανό συντονισμό μεταξύ I.Κ. και τοπικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, φοβούμενες μήπως Άραβες τζιχαντιστές οι οποίοι θα φύγουν από το Ιράκ και τη Συρία επιστρέψουν στην πατρίδα που γεννήθηκαν για να αρχίσουν τζιχαντιστική εξέγερση.

Στην Αίγυπτο, τζιχαντιστές οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από τότε που ο στρατός απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 είχαν κατά το παρελθόν λάβει μέρος στις μάχες στη Συρία.

Ο κ. Κέρι θα συζητήσει επίσης στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας, τη Λιβύη και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή