Νέα Υόρκη: Γόβες και ψηλοτάκουνα πρωταγωνιστούν σε έκθεση

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 13:17
UPD:14/09/2014 14:39
Brooklyn Museum/Nicholas Kirkwood/Jay Zukerkorn
A- A A+

Το πάθος των γυναικών για τις γόβες και τα ψηλά τακούνια παρουσιάζει μία νέα έκθεση, στο Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Από τις πλατφόρμες του 17ου αιώνα μέχρι τις σύγχρονες γόβες στιλέτο, τα ψηλά τακούνια αποτελούν διακαή πόθο για εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες και περιλαμβάνει 160 εκκεντρικά ζευγάρια, ενώ προβάλλεται η πορεία των ψηλοτάκουνων στο χρόνο, οι διαφορετικές πολιτισμικές συνήθειες και τα γούστα κάθε εποχής.

BROOKLYN MUSEUM

«Οι ψηλοτάκουνες δημιουργίες λένε πολλά για το φύλο, την κοινωνική τάξη, το εμπόριο και τις ανταλλαγές στο πέρασμα των αιώνων. Είναι πανέμορφα κομμάτια του υλικού πολιτισμού, ενώ μερικά από αυτά είναι χάρμα οφθαλμών», ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης Λάιζα Σμολ.

Τα πρώτα παπούτσια με ψηλά τακούνια χρονολογούνται στο 1550 και τα φορούσαν αριστοκράτισσες και κυρίες της αυλής στην αναγεννησιακή Βενετία, ενώ οι γυναίκες τα προτιμούσαν, καθώς πέρα από ύψος, θεωρούσαν ότι τους έδιναν και κύρος.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη πλατφορμών ακόμα παλιότερα, με την έκθεση να φιλοξενεί μία φωτογραφία αγάλματος της Αφροδίτης του 1ου π.Χ. αιώνα, όπου η θεά φοράει ψηλές πλατφόρμες.

Η έκθεση «Killer Heels: Η τέχνη του ψηλοτάκουνου παπουτσιού» άνοιξε τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή