ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετώδεις διεργασίες για την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 07:11
UPD:08:16
PHASMA/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

A- A A+

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου εν όψει της ομιλίας, το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο Θεσσαλονίκης, του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών κάνοντας λόγο για «πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα» που θα απαντά και στις βασικές αιτιάσεις της κυβέρνησης για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και ένα 10ήμερο περνούν από «κόσκινο» όλες οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναζητούνται ισοδύναμα «ακόμη και για εξαγγελίες όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

Την ίδια ώρα ουδείς αποκλείει οι εξαγγελίες Τσίπρα να έχουν και εσωκομματικό αντίκτυπο, με την πλευρά της μειοψηφίας να αντιδρά σε περίπτωση που σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται βασικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας «πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ όσων μετριοπαθών στελεχών δεν επιθυμούν την ακατάσχετη παροχολογία» και όσων πιέζουν για την ανακοίνωση «ενός έντονα φιλολαϊκού προγράμματος». Την ίδια ώρα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι «κομίζει κάτι διαφορετικό και παράλληλα εφικτό» προκειμένου να υπερβεί το κρίσιμο ψυχολογικά όριο του 30% εν όψει βέβαια του «γεμάτου πολιτικά εξαμήνου» μέχρι την έναρξη των διαδικασιών εκλογής ΠτΔ.

Βέβαια στην Κουμουνδούρου, από το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση, αφού -όπως λένε- ο κ. Σαμαράς «επί της ουσίας ανήγγειλε μόνο τη μείωση του ΦΕΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης». Έναν πήχη δηλαδή τον οποίο «πολύ εύκολα ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να υπερβεί με τις δικές του εξαγγελίες, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ακατάσχετη παροχολογία».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα ερωτηθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα, αλλά και για το τι θα πράξει το κόμμα του σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει και βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα από πλευράς των δανειστών της χώρας, κάτι που αποτελεί και μία από τις κύριες πηγές έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θεωρείται από τα στελέχη του κόμματός του ως μία από τις μεγάλες ευκαιρίες να απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα και να περιγράψει τους στόχους και τις προτεραιότητες του κόμματός του στο δρόμο προς την εξουσία.

Όπως σημειώνει στέλεχος του κόμματος, μετά τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον Αλ. Τσίπρα οι βασικοί στόχοι του κόμματος με την ανάληψη της εξουσίας θα είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία 200.000 - 300.000 θέσεων εργασίας, οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Όπως φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνεδρίασης, άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, η αποκατάσταση μέρους απωλειών χαμηλότερων συντάξεων, να μην υπάρξει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή