Το νέο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2004 18:27
A- A A+

Το νέο σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ, προβλέπει εντολή παραμονής για τις ξένες δυνάμεις διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Το νέο σχέδιο απόφασης επιδιώκει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για μία πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ υπό αμερικανική –πάντα- διοίκηση, η παραμονή της οποίας θα επανεξεταστεί έπειτα από ένα χρόνο, χωρίς όμως να προβλέπεται ημερομηνία λήξης της αποστολής της στο Ιράκ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το σχέδιο τα έσοδα από την παραγωγή και εκμετάλλευση του πετρελαίου θα αποδίδονται σε μια μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, διατηρώντας ωστόσο ένα διεθνές συμβούλιο για τον έλεγχο της διαχείρισης τους.

Σε ότι αφορά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, το σχέδιο απόφασης «προσυπογράφει» το σχηματισμό μιας «κυρίαρχης μεταβατικής κυβέρνησης» η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της μέχρι την 30 Ιουνίου και η οποία θα «επωμιστεί την ευθύνη και την εξουσία της διακυβέρνησης ενός κυρίαρχου Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή