Λάβρος κατά Μπους

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2004 18:54

A- A A+

Η κυβέρνηση Κλίντον τόν είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο. Με τον «Ακήρυχτο πόλεμο» http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=260844 ο 50χρονος σήμερα αμερικανός ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ http://www.michaelmoore.com , ένας ευτραφής, ατημέλητος τύπος, κήρυξε τον πόλεμο στην οπλοχρησία στις ΗΠΑ, και εισχώρησε βαθιά στην καρδιά του ζητήματος «βία στην Αμερική».

Για το ντοκιμαντέρ αυτό βραβεύτηκε πέρυσι με Οσκαρ, λίγες ημέρες αφότου είχε αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ, και βρήκε την ευκαιρία κατά την τελετή απονομής να τα ψάλλει στον αμερικανό πρόεδρο, καταλήγοντας με τη φράση «Ντροπή σου, Μπους».

Με το βιβλίο «Ηλίθιοι λευκοί» (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα) κήρυξε και επισήμως τον πόλεμο στον Τζόρτζ Μπους.

Με το «Fahrenheit 9/11» συνεχίζει την πολεμική του στον Μπους, και σχολιάζει τις επιπτώσεις που είχε στους Αμερικανούς το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Oπως είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια με τον «Ακήρυχτο Πόλεμο», ο Μουρ κατόρθωσε και εφέτος να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο γιατί κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, αλλά κυρίως χάρη στα «μυστικά και ψέμματα» που αποκαλύπτει, με ανεξάντλητο χιούμορ και εξαντλητικό ρεπορτάζ.

Οι αντίπαλοί του τόν κατηγορούν για μανιπουλάρισμα των μίντια. Ακόμη και το φρένο της Walt Disney Company στην προβολή του «Fahrenheit 9/11» -απαγορεύοντας στη Μiramax να προχωρήσει στη διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ, εν όψει των προεδρικών εκλογών- αξιοποιήθηκε δεόντως και προς όφελός του, υποστηρίζουν.

Ο ατζέντης του Μουρ, δήλωσε ότι στελέχη της Disney τού εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της προβολής της ταινίας ως προς τις φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα προνόμια που απολαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Φλόριντα, όπου κυβερνήτης είναι ο Τζεμπ Μπους, αδελφός του αμερικανού προέδρου.

Επισημως η Disney αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και δηλώνει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον καμίας εταιρείας να εμπλακεί σε μια παρτιζάνικη πολιτική μάχη». Κι όμως στις χθεσινές φωτογραφίες από τις Κάννες, ποζάρει ικανοποιημένος μαζί με τον θριαμβευτή σκηνοθέτη και ο Χάρβεϊ Γουάινστιν της Miramax.

Στο σελιλόιντ ο Μουρ περιγράφει τις οικονομικές σχέσεις της οικογένειας Μπους και των συνεργατών της με επιφανείς οικογένειες Σαουδαράβων, εδώ και τρεις δεκαετίες. Εξερευνά μάλιστα τον ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση στην απομάκρυνση μελών της οικογένειας Μπιν Λάντεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους.

Ο Μουρ αποκαλεί τον Τζόρτζ Μπους ηλίθιο και απατεώνα, και ισχυρίζεται ότι η συναλλαγή με την οικογένεια του τρομοκράτη σφραγίζεται με τη δημιουργία εταιρειών και με το Καρλάιλ γκρουπ. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή