Ρόμπεϊ: Θα μπορούσαν να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν...

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 17:35
UPD:17:59
EPA/TIAGO PETINGA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να άρει τον νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να άρει τον νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, εάν έκθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου αποδείξει ότι το σχέδιο εκεχειρίας και ειρήνευσης στην Ουκρανία εφαρμόζεται κανονικά, ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Επιβεβαίωσε παράλληλα την ανακοίνωση του πακέτου κυρώσεων μέσα στην Παρασκευή.

Την έκθεση θα συντάξουν οι πρεσβευτές των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαίκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στο φως της, σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ, θα πέσουν στο τραπέζι προτάσης για διατήρηση, μερική ή ολική άρση των κυρώσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ωστόσο «η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλούσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Κάλεσε ακόμη τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ε.Ε., καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων.

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την «ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην αναγκαστούμε να θεσπίσουμε αυτά τα μέτρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή