Κινηματογραφική εβδομάδα made in China

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 10:10

«Το χτύπημα του δράκου».

A- A A+

Οι ταινίες των τελευταίων 3 ετών από την Κίνα έχουν την τιμητική τους στην Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014, που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τη Δευτέρα 15 έως και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Την έναρξη (15/9, 21.00 - 21.30) θα κηρύξει η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Άντζελα Γκερέκου, παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Τζόου Σιαολί, εκπροσώπων από τον χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματιών του κινηματογράφου και μελών του διπλωματικού σώματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας, σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών, δίνοντας τη σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

«The grandmaster».

Οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για τη διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Για τις ανάγκες εδραίωσης αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας, μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία έντεκα επισήμων και καλλιτεχνών έρχεται στην Αθήνα, προκειμένου να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν οι σχέσεις των δυο κρατών στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου, με επικεφαλής τον κ. Τονγκ Γκανγκ, υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (State Administration of Press, Publication, Radio, Film & Television, P. R. China - SAPPRFT). Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον κ. Τσεν Σιτσένγκ, σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης, «Love story στο Πεκίνο», την κα Τονγκ Λιγιά, πρωταγωνίστρια της ταινίας, καθώς και επισήμους από το Τμήμα Κινηματογραφίας, το China Movie Channel κ.ά..

«Love story στο Πεκίνο».

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014 διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού - Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων), σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, υπό τη αιγίδα του οποίου τελεί, με τη στήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Οι ταινίες

Στην Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014, θα προβληθούν οι ταινίες:

  • «Love story στο Πεκίνο» (Beijing love story) του Τσεν Σιτσένγκ (2014, 121΄). Αφηγούμενη τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, η ταινία, μέρος της οποίας έχει γυριστεί στη Σαντορίνη, έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ της Σαγκάης και προβλήθηκε και στο  Far East Film Festival στην Ιταλία.
  • «The grandmaster» του Γουόν Καρ Γάι (2013, 130΄)
  • «Τα συνεταιράκια» (Partners) του Πίτερ Τσαν (2013, 113΄)
  • «Αστυνομικό ημερολόγιο» (Police diary) της Νινγκ Γινγκ (2013, 110΄)
  • «Πες ναι» (Say yes) του Λέστε Τσεν (2013, 104΄)
  • «Chinese Zodiac»  του Τζάκι Τσαν (2012, 103΄)
  • «Full circle» του Ζανγκ Γιανγκ (2012, 105΄)
  • «Το χτύπημα του δράκου» (Flying swords of dragon gate) του Τσούι Χαρκ (2011, 120΄).


«Chinese Zodiac».

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134 - 136 - Αθήνα (Μετρό: Κεραμεικός). Τιμή εισόδου για κάθε προβολή: 4 ευρώ,  τελετή έναρξης: είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς