Γιατί το Ισραήλ δρα με τέτοιο τρόπο στη Λωρίδα της Γάζας;

Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 18:17

A- A A+

«Η Ραμάλα είναι το Αουσβιτς του σήμερα. Στη Ραμάλα είδα την ανθρωπότητα ταπεινωμένη και εκμηδενισμένη όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί», δήλωσε στις 24 Μαϊου ο τιμηθείς με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Πορτογάλος Ζοζέ Σαραμάγκου.

«Η ευθύνη δεν βαρύνει το λαό, αλλά την ισραηλινή κυβέρνηση», πρόσθεσε, και διερωτήθηκε «γιατί κανείς δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ατομική βόμβα. Κάνανε έναν πόλεμο στο Ιράκ με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων μαζικής καταστροφής».

Την Κυριακή 23 Μαϊου τα βέλη στην τακτική Σαρόν ήταν εξ οικείων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιόζεφ Λαπίντ επέκρινε έντονα την κυβέρνησή του για την καταστροφή δεκάδων σπιτιών Παλαιστινίων στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/24/915877.htm .

Γιατί το Ισραήλ δρα με τέτοιο τρόπο στη Λωρίδα της Γάζας; Ο «Independent» υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα αποσκοπούν να καταστρέψουν όποιον και ό,τι μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, όταν αποχωρήσουν μονομερώς τα στρατεύματά του από επιλεγμένα τμήματα των κατεχομένων ως πρώτο στάδιο της επιβολής της ειρήνης με τους δικούς του όρους. H ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στις περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Ο Αριέλ Σαρόν θα καταθέσει τροποποιημένο σχέδιο για μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα. Ο λόγος που τα περισσότερα μέλη του κόμματός του, του Λικούντ, απέρριψαν το πρώτο σχέδιο είναι γιατί θεωρούν υπερβολικές τις «παραχωρήσεις» του, παρόλο που το σχέδιο αποτελεί μια συνταγή για τον ευνουχισμό των Παλαιστινίων.

Ο «Guardian» γράφει χαρακτηριστικά «ο Σαρόν πήγε στην αγορά και προσπάθησε να αγοράσει τα προϊόντα που θέλει πληρώνοντας, ας πούμε, το ένα τρίτο της τιμής. Και οι εξτρεμιστές του κόμματός του τον αποδοκίμασαν, του είπαν πως δίνει πολλά, πως πρέπει να πληρώσει το ένα δέκατο της τιμής. Τι θα γίνει όμως αν αποδειχθεί ότι η άλλη πλευρά, αντί να πουλήσει, προτιμά να πεθάνει;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή