Καραμανλής: Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στις βαλκανικές χώρες

Ολη η ομιλία του πρωθυπουργού στο 10ο ετήσιο φόρουμ της Θεσσαλονίκης
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 22:15
A- A A+

«Είναι ξεχωριστή η χαρά μου που απευθύνομαι σ’ ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των φίλων γειτονικών χωρών και της διεθνούς κοινότητας. Ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση για μια ανοικτή ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και προβληματισμών για το παρόν και το μέλλον των χωρών και των λαών της ευρύτερης περιοχής. Μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση που καλωσορίζω μεταξύ μας έναν παλιό και καλό φίλο, τον Πρωθυπουργό Vojislav Kostunica. Με τον Vojislav έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, που βασίζεται στην κατανόηση των προβλημάτων της περιοχής μας και στην ειλικρινή προσπάθεια για επίτευξη προόδου στο μέλλον.

Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας το σχεδιασμό και τις βασικές πολιτικές της Νέας Διακυβέρνησης, για το νέο ελληνικό όραμα: Το όραμά μας για μια Ελλάδα ασφάλειας και ευημερίας, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου

Ευχαριστώ και συγχαίρω τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που διοργανώνουν τη συνάντηση αυτή. Πιστεύω ότι το ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης αποτελεί ήδη ένα σημαντικό θεσμό για ολόκληρη την περιοχή. Θεσμό, που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικής, της οικονομικής και της πολιτικής συνεργασίας όλων των γειτονικών κρατών. Θεσμό που φέρνει πιο κοντά τους λαούς της περιοχής και ανοίγει καινούριους, κοινούς δρόμους στο αύριο. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω ότι είναι απόφασή μου να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι που έθεσε το Φόρουμ Θεσσαλονίκης. Στόχοι απόλυτα ταυτισμένοι με καίριες πτυχές της Οικονομικής και της Εξωτερικής Πολιτικής μας.

Νέα Οικονομική Πολιτική

Από την επομένη των εκλογών, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής. Έχουμε ξεκινήσει με τη δημοσιονομική απογραφή για να ξέρουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Παίρνουμε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης. Ελαχιστοποιούμε το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Προετοιμάζουμε ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό σύστημα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταθερότητα, την απλότητα, τη διαφάνεια και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές στο 25% για τα αδιανέμητα κέρδη των Α.Ε. και των Ε.Π.Ε., και στο 20% για τις προσωπικές εταιρείες. Παράλληλα, προετοιμάζουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για

- τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

- την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας,

- τη διάχυση της ανάπτυξης στην Περιφέρεια,

- την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Δημιουργούμε, με το νέο φορολογικό σύστημα και το νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Συγκροτήσαμε για το σκοπό αυτό ειδικές επιτροπές, οι προτάσεις των οποίων θα τεθούν σε ανοικτό διάλογο, με τη δέσμευση να προχωρήσουμε, το προσεχές Φθινόπωρο, στην ψήφιση των σχετικών νόμων.

- Προωθούμε, παράλληλα διαρθρωτικές αλλαγές με κοινωνική συναίνεση.

- Προχωρούμε σε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

- Περιορίζουμε τον επιχειρηματικό ρόλο του κράτους και αναβαθμίζουμε τις ρυθμιστικές αρμοδιότητές του.

- Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας.

- Στηρίζουμε τη συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και Α.Ε.Ι.

- Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες που στόχο έχουν τη δημιουργία περισσότερων επώνυμων προϊόντων και την ανάδειξή τους στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Δίνουμε το σύνθημα και τα ‘’όπλα’’ για μια «επανάσταση ποιότητας»!

- Αναβαθμίζουμε την Οικονομική Διπλωματία και θέτουμε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας.

- Κτίζουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.

Κοινό όραμα για τη γειτονιά μας

Αναπτύσσουμε, με τόλμη και αποφασιστικότητα, κάθε προσπάθεια για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς, τους πολίτες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε συνεργαζόμενοι είναι πολύ περισσότερα και πολύ σπουδαιότερα απ’ αυτά που πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Το συμπέρασμα είναι κοινό και αδιαμφισβήτητο: Κατανόηση, εμπιστοσύνη, συνεργασία, κοινή προοπτική. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πιο αποτελεσματικά στη φωνή του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, τις συναλλαγές, τις συνεργασίες, τις σχέσεις μας, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Είναι η ώρα να παραμερίσουμε οριστικά τις προκαταλήψεις, τις αναστολές και τα όποια αρνητικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Να απομακρύνουμε από ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο τα άγονα εθνικιστικά πείσματα, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις μισαλλοδοξίες των φανατικών. Να ανοίξουμε καινούριες λεωφόρους συνεργασίας. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα οπτική, με νέα δυναμική. Να ενστερνιστούμε ένα κοινό όραμα για ολόκληρη την περιοχή και να συνεργαστούμε, ακόμη πιο στενά, για να κάνουμε το όραμα αυτό -το όραμα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας- απτή πραγματικότητα για όλους.

Στα Βαλκάνια, εμείς δεν είμαστε παρατηρητές. Είναι η γειτονιά μας. Και η γειτονιά μας μας νοιάζει άμεσα. Κατανοώ τα Βαλκάνια. Και επειδή τα κατανοώ, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Ελλάδα είναι σε θέση -θέλει και μπορεί- να λειτουργήσει ως γέφυρα των γειτόνων της για τη Νέα Εποχή και τη νέα Μεγάλη Ευρώπη.

Ο δρόμος της Ευρώπης

Μόλις πρόσφατα, η Ε.Ε. ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη διεύρυνσή της, με την ένταξη δέκα νέων χωρών. Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να αποκτήσει και το πρώτο Σύνταγμά της. Οι εξελίξεις είναι κοσμοϊστορικές και μείζονος σημασίας για όλους τους λαούς της Ηπείρου μας. Εξίσου φανερό είναι ότι υπολείπονται πολλά ακόμη βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Χρειάζονται πολλές ακόμη προσπάθειες για την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης. Απαιτείται συστηματική δουλειά για να συνεχιστεί η διεύρυνση και να καλυφθεί η λεγόμενη ‘’βαλκανική τρύπα’’. Σ’ αυτή την προσπάθεια, σ’ αυτό το δρόμο, όλοι οι γείτονές μας πρέπει να ξέρουν ότι θα βρίσκουν την Ελλάδα αρωγό και συμπαραστάτη. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ως το 2007. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να επιταχυνθεί η πορεία τους προς το πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους γείτονές μας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας. Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της Ευρώπης αλλάζει, βελτιώνει, αναβαθμίζει την άλλοτε πολυτάραχη αυτή γειτονιά του Κόσμου. Εργαζόμαστε για να είναι η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης χώρος σταθερότητας και συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας για όλους.

Χώρος που θεμελιώνεται:

- στην καλή γειτονία,

- το απαραβίαστο των συνόρων,

- την ειρηνική επίλυση των διαφορών,

- το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων,

- την προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά για να αλλάξουμε τη γειτονιά μας. Είναι απόφασή μας να επιδιώξουμε στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, με όλα τα κράτη της περιοχής, σε όλους τους τομείς: Τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση.

- Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό διμερείς συμφωνίες ‘’Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού’’.

- Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και την αναβάθμιση των βασικών υποδομών (των αεροδρομίων και των λιμανιών) στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας.

- Προωθούμε με νέους ρυθμούς την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

- Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει η Β. Ελλάδα πύλη που οδηγεί τα Βαλκάνια στη Νέα Εποχή.

Ήδη η Θεσσαλονίκη είναι έδρα πολύ σημαντικών οργανισμών:

- έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων,

- έδρα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου,

- έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Σίγουρα, όμως, τόσο η Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα η Β. Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Να αναπτύξει δράσεις και να δημιουργήσει υποδομές προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής. Να τους προσφέρει διέξοδο προς τη Μεσόγειο. Να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Κέντρο πολιτιστικού και παραγωγικού δυναμισμού. Κέντρο παγκόσμιων εκθεσιακών και συνεδριακών γεγονότων.

Διεκδικούμε τη Διεθνή Έκθεση EXPO 2008

Για όλους αυτούς του λόγους πιστεύω ότι δικαιούμαστε να ζητούμε την επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης EXPO 2008. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση αυτή, η Θεσσαλονίκη μπορεί να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά, ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή, ως σημαντικός χώρος στο παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι. Χώρος στον οποίο συγκλίνουν και αλληλοζυμώνονται, μέσα από μηχανισμούς επικοινωνίας και συνεργασίας, διαφορετικοί λαοί και πολιτισμοί. Η θεματολογία της ελληνικής υποψηφιότητας με τίτλο ‘’Μητέρα Γη’’ αφορά άμεσα όλους τους γειτονικούς λαούς, καθώς εστιάζει στο πολύ σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα της γεωργικής οικονομίας, της διατροφικής αλυσίδας, της βιοτεχνολογίας και της οικολογίας. Προσφέρει σε όλους την καλύτερη ευκαιρία να αναδείξουν και να προωθήσουν τις προτάσεις και την τεχνογνωσία τους στη θεματική αυτή. Παράλληλα, θα είναι ένα παραγωγικό forum ανταλλαγής απόψεων, εκτιμήσεων και ιδεών για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Βασικός στόχος της ελληνικής υποψηφιότητας είναι, τόσο η αναβάθμιση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών κρατών, όσο και η βελτίωση της εξωστρέφειας, αλλά και της ελκυστικότητας των αγορών της περιοχής προς τους κύριους οικονομικούς εταίρους της διεθνούς κοινότητας. Με μια φράση, η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 δεν έχει μόνο εθνικό χαρακτήρα. Έχει ευρύτερο βαλκανικό χαρακτήρα. Μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων ολόκληρης της περιοχής.

Συνεκτική και αποτελεσματική Οικονομική Διπλωματία

Η Οικονομική Διπλωματία είναι βασικός άξονας, τόσο για την Εξωτερική Πολιτική, όσο και για τη Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική που προωθούμε. Στοχεύουμε στην οικοδόμηση μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής Οικονομικής Διπλωματίας. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία διεθνών ενεργειακών και οδικών δικτύων. Δημιουργούμε ένα νέο επενδυτικό κλίμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Σχεδιάζουμε νέες προσπάθειες για να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτύξουν την απαιτούμενη εξωστρέφεια. Στηρίζουμε την οικονομική παρουσία, τις επενδυτικές προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Για όλα αυτά επιδιώκουμε τη συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου και των θεσμικών οργάνων του. Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βασικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοινά συμφέροντα με τους γείτονές μας και να τα προωθήσουμε αποφασιστικά. Να αξιοποιήσουμε άμεσα τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην παγκόσμια αγορά.

Στην τελευταία δεκαετία οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, και ένας από τους τρεις κορυφαίους επενδυτές στη Ρουμανία. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στις γειτονικές Χώρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και προσδοκούμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα.

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνησή μας σχεδιάζει να επιταχύνει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα (2002-2006) συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ, που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων, επενδύσεων, δράσεων, μελετών και δραστηριοτήτων με στόχο την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης. Με το πρόγραμμα αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει, από εθνικούς πόρους οικονομική υποστήριξη στα κράτη της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας - Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας.

Όμως! Ενώ το Σχέδιο έχει ψηφιστεί από το 2002, ελάχιστα έχει προχωρήσει. Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα κανένα από τα μεγάλα έργα. Δεν έχει εγγραφεί καμία σχετική πίστωση στους προϋπολογισμούς του 2003 και του 2004. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόνο 5 εκ. ευρώ (ποσοστό 1%) Η καθυστέρηση είναι τεράστια και δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη πιστώσεων, αλλά και στην έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών, στις έντονες οργανωτικές αδυναμίες, στις δυσλειτουργίες οι οποίες δεν αντιμετωπίσθηκαν, όταν και όπως έπρεπε. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, σχεδιάζουμε να κινηθούμε με συνέπεια, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια. Κύριο μέλημά μας είναι να προστατέψουμε την αξιοπιστία της Χώρας μας και να αναδείξουμε τη συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής μας. Να ενισχύσουμε την παρουσία και να κεφαλαιοποιήσουμε το ρόλο της Ελλάδας, ως Χώρας του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη δρομολογήσει σειρά ενεργειών με στόχο την απεμπλοκή του Προγράμματος από τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι σύντομα το Σχέδιο αυτό θα τεθεί σε σωστή τροχιά, έτσι ώστε να εκπληρώσει του στόχους του και να συμβάλουμε πιο αποτελεσματικά στην ευημερία, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Ελληνική Αναπτυξιακή Βοήθεια

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής διπλωματίας, με συγκεκριμένη στρατηγική και μετρήσιμους στόχους. Πέρα από τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε γειτονικά κράτη, η Ελλάδα (μέλος από το 1999, της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αποτελεί μια από τις δωρήτριες χώρες και εργάζεται για την υλοποίηση βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, οι βασικοί στόχοι της πολιτικής μας υπηρετούν τους στόχους της Χιλιετίας, όπως έχουν τεθεί από τη Διεθνή Αναπτυξιακή Κοινότητα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αφορούν κυρίως:

- Την παροχή βοήθειας σε θύματα έκτακτων καταστάσεων.

- Τη μείωση της φτώχειας.

- Την ενίσχυση των πλέον μειονεκτούντων πληθυσμών.

- Την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης προσώπων.

- Τη συμβολή στην αλληλοκατανόηση των πολιτισμών.

- Την ενδυνάμωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Κύριοι αποδέκτες της πολυμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας που παρέχει η Χώρα μας είναι η Ε.Ε., οι οργανισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ΟΗΕ και οι οργανισμοί του συστήματός του. Το μεγαλύτερο, πάντως, τμήμα (το 70%) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, παρέχεται σε διμερή βάση και κατευθύνεται προς τις χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής, της Υποσαχαρικής Αφρικής, του Νότιου Καυκάσου και την Τουρκία.

Στις δράσεις της Χώρας μας είναι και η Επείγουσα Ανθρωπιστική Βοήθεια σε χώρες που έχουν δοκιμαστεί από φυσικές καταστροφές. Το 2003 η Επείγουσα Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ελλάδας έφθασε στο Ιράκ, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, την Τουρκία, την Κίνα, την Αρμενία, την Αλγερία, το Πακιστάν, το Ιράν, τα Φίτζι, το Σουδάν. Επιπλέον, στον κατάλογο του 2004 προστίθενται το Μαρόκο και η Β. Κορέα.

Ελληνοτουρκική συνεργασία

Ιδιαίτερα θετική είναι και η πρόοδος στην ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών σημειώνει θεαματική ανάπτυξη. Το 2003 ξεπέρασε τα 1,3 δισ. δολάρια. Η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Τουρκία αντιστοιχεί ήδη στο 3,2% των ξένων επενδύσεων της γείτονος. Οι ελληνικές επιχειρήσεις εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στην τουρκική αγορά και, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 77 επενδυτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα σημειώνεται αισθητή αύξηση του αριθμού των εκατέρωθεν επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς. Εκτιμούμε μάλιστα ότι οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο (και, κυρίως, η Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας) μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας, σε δυναμικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, η ναυτιλία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε ότι, στη Νέα Εποχή, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αποδεικνύεται προπομπός της Διπλωματίας. Πιστεύουμε ότι η Εξωτερική Πολιτική οφείλει να συνδυάζει την επιδίωξη ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό

Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησής της που αποβλέπει στη σύγκλιση της γειτονικής Χώρας με το συνταγματικό, πολιτικό και οικονομικό, κοινοτικό κεκτημένο. Θέλουμε μια Τουρκία που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στρατηγική επιδίωξή μας είναι

- η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς.

- η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων,

- η προσέγγιση των δύο κρατών και των δύο λαών.

Ταυτόχρονα, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, για όλους τους κατοίκους του Νησιού. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η 1η Μαΐου δεν είναι το τέλος του δρόμου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι σταθμός και αφετηρία για την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης, μιας νέας προοπτικής, μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του Νησιού. Στόχος μας είναι η επανένωση του Νησιού. Να δοθεί τέλος στο τελευταίο τείχος διαχωρισμού που εξακολουθεί να παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Να γίνει η Κύπρος γέφυρα συνεργασίας. Να απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοί της (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) τα πλεονεκτήματα της ένταξης του Νησιού στην Ε.Ε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και στο στόχο αυτό η Ευρώπη, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Κοινότητα έχουν πολυσήμαντο ρόλο.

Μέση Ανατολή και διεθνείς σχέσεις

Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι επιμένουμε αταλάντευτα στο χρέος της Διεθνούς Κοινότητας για νέες προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει λύση του Μεσανατολικού Προβλήματος. Λύση η οποία να βασίζεται στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους και την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ. Είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουν στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Παράλληλα, θέλω να το υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Ρωσία και τις Χώρες της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την αναβάθμιση των σχέσεών μας και είναι απόφασή μας να τα αξιοποιήσουμε για το κοινό συμφέρον.

Καταλήγοντας, θέλω να υπογραμμίσω τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, σε θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Όπως επίσης και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επαναλαμβάνω ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, είχα ιδιαίτερα γόνιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες. Επιβεβαιώθηκαν, τόσο οι καλές σχέσεις μας, όσο και η εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Στις συναντήσεις μου, τόσο με τον Πρόεδρο Μπούς, όσο και με όλους τους άλλους πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, αλλά και με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανέπτυξα με σαφήνεια τις θέσεις και τις πολιτικές μας. Τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την εμμονή μας στην επανένωση της Κύπρου. Την προετοιμασία μας για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνθήκες που να εγγυούνται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Και όλα αυτά εκτιμήθηκαν θετικά.

Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες

Στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα προσδοκούμε να κάνουμε τους Αγώνες της Αθήνας σταθμό και αφετηρία για την αναβίωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους:

- Της ειρηνικής συνύπαρξης και της προσέγγισης ανθρώπων, λαών και εθνών.

- Της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

- Του Πολιτισμού και των ανθρώπινων αξιών.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μάχη με το χρόνο κερδίζεται και η προετοιμασία μας διασφαλίζει όλα τα εχέγγυα για απόλυτη επιτυχία. Έχουμε πλήρη επίγνωση των αναγκών ασφάλειας που δημιουργεί το διεθνές κλίμα και ανταποκρινόμαστε, με όλα τα μέσα, στις απαιτήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών, αλλά και την επίσημη συνεργασία του ΝΑΤΟ. Καταβάλλουμε το υψηλότερο κόστος στην ιστορία των Αγώνων για μέτρα ασφαλείας. Δημιουργούμε το πιο πυκνό και άρτιο δίκτυ ασφάλειας, ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς όλες οι αθλητικές αποστολές και όλοι οι επισκέπτες μας. Προχωρούμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να κάνουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, τους Αγώνες που ταιριάζουν στη Χώρα που τους γέννησε. Είναι μια πραγματική ‘’ευκαιρία’’ για την ‘’επόμενη ημέρα’’ και ένα από τα πιο βασικά στοιχεία στον καμβά των γεγονότων που σηματοδοτούν το ξεκίνημα της Νέας Εποχής για την Πατρίδα μας. Είναι, ταυτόχρονα, μια μοναδική ευκαιρία για να στρέψει ολόκληρος ο Κόσμος τη ματιά του στη Ν.Α. Ευρώπη και να δει πόσο πολύ έχει αλλάξει η γειτονιά μας.

Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας

Θέλω, για μια ακόμη φορά, να υπογραμμίσω ότι όλοι οι Έλληνες θέλουμε στενές σχέσεις με όλους τους γειτονικούς λαούς. Αυτό είναι το μήνυμα που ζητώ από όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας να μεταφέρετε στις χώρες σας. Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Το δικό μας όραμα για την περιοχή αυτή του κόσμου στηρίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το δικό μας όραμα θέλει να σιγήσουν για πάντα τα όπλα, να εγκαταλειφθούν στο χτες οι πολεμικές προετοιμασίες και να αφοσιωθούμε όλοι στο έργο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ήδη οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αποφασίσαμε, μόλις πρόσφατα, να προχωρήσουμε στην ακύρωση προγραμματισμένων παραγγελιών στρατιωτικών εξοπλισμών. Πιστεύουμε - και το πιστεύουμε βαθειά - ότι όλοι οι γείτονες πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση. Η Νέα Εποχή απαιτεί διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σύνεση, τόλμη. Απαιτεί να παραμερίσουμε την καχυποψία και να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης σ’ ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο. Απαιτεί να κοιτάζουμε μπροστά, υπηρετώντας τα πραγματικά συμφέροντα των χωρών μας. Και τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται με τα αγαθά της ειρήνης, της ανάπτυξης, της σταθερότητας, της ευημερίας. Είναι αγαθά κοινά για όλους. Αγαθά που μπορεί και πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από κοινές προσπάθειες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή