Η ΔΟΕ θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Σκωτσέζων αθλητών

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 16:36
UPD:16:40
REUTERS/ALY SONG

«Μπορείτε να δείτε από προηγούμενες αποφάσεις μας, σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι πάντα διαφυλάσσουμε τα συμφέροντα των αθλητών» ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

A- A A+

Η ΔΟΕ διευκρίνισε σήμερα με απόλυτη σαφήνεια ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των Σκωτσέζων αθλητών, στην περίπτωση κατά την οποία το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτήσει την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση έγινε στο πρακτορείο Ρόιτερ από τον πρώτο παράγοντα του παγκόσμιου αθλητισμού, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ

«Μπορείτε να δείτε από προηγούμενες αποφάσεις μας, σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι πάντα διαφυλάσσουμε τα συμφέροντα των αθλητών» ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού αξιωματούχου.

Αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους θα υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο μικρότερο από δύο χρόνια για να συγκροτηθεί Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και να αναγνωριστεί από τη ΔΟΕ, αφού προηγουμένως το νέο κράτος έχει γίνει γίνει δεκτό στον ΟΗΕ.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε αυτή την περίπτωση αθλητές που αγωνίστηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου (2012) με τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιονίκες Άντι Μάρεϊ (τένις), Κρις Χόι (ποδηλασία) και Κατρίν Γκρέιντζερ (κωπηλασία), δεν έχουν δικαίωμα να μετάσχουν με άλλη χώρα στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, δηλαδή στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις η ΔΟΕ είχε καταφύγει στη λύση των «ανεξάρτητων αθλητών», οι οποίοι παρελαύνουν και αγωνίζονται με την Ολυμπιακή σημαία.

Αυτό συνέβη με την Π.Γ.Δ.Μ. στη Βαρκελόνη (1992), το Ανατολικό Τιμόρ στο Σίδνεϊ (2000) και το Νότιο Σουδάν στο Λονδίνο, ενώ το ίδιο έγινε στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι με την Ινδία, που είχε προσωρινά αποκλειστεί μετά την τιμωρία από τη ΔΟΕ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις