Κοέλιο: Η Ελλάδα θα βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη

Κ. Παπούλιας: Κοινά τα προβλήματα Ελλάδας – Πορτογαλίας
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 12:27
UPD:12:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσσος Κοέλιο.

A- A A+

Την ανάγκη να βρεθούν «κοινοί δρόμοι» για την αντιμετώπιση των «κοινών προβλημάτων Ελλάδας – Πορτογαλίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσσος Κοέλιο.

«Είμαστε δύο μικρές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η μοίρα μας είναι κοινή.  Και τώρα έγινε ακόμα πιο κοινή. Η κοινωνικοοικονομική κρίση μας έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο λαοί υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες της αντοχής τους.

«Απ’ό,τι παρακολουθώ, πετυχαίνετε ορισμένα πράγματα καλύτερα από μας και σε ορισμένους τομείς έχουμε εμείς καλύτερα αποτελέσματα από σας.  Αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοέλιο συμφώνησε ότι «οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν αυτή την οικονομική κρίση». 

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έτσι και η Ελλάδα θα μπορέσει «να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη» . «Κάποιες χώρες για λόγους που δεν ήταν ευχάριστοι, άρχισαν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές νωρίτερα.  Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής. Τώρα, αναμένεται ότι και άλλες μεγάλες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή