Διαφωνία διαπιστώνεται, για πρώτη φορά, μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου όσον αφορά το Ιράκ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στο Ιράκ, θα τελούν υπό αμερικανική και μόνο διοίκηση ενώ θα θα έχουν το δικαίωμα αυτοάμυνας, ακόμη και αν οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τις επιθυμίες των ιρακινών αρχών.
«Φυσικά θα λάβουμε υπόψη ό,τι θα έχουν να πουν (οι ιρακινές αρχές) σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Πάουελ. «Ωστόσο, εάν χρειαστεί να προστατευθούν οι αμερικανικές δυνάμεις ή εάν πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή τους με τρόπο που δεν θα συμφωνεί πλήρως με αυτό που επιθυμεί η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση σε δεδομένη στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν υπό αμερικανική διοίκηση και θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την αυτοάμυνά τους» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο κ. Πάουελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να γίνουν «διευθετήσεις» με τη μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση για το συντονισμό της με τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Χθες όμως, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η τελική απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο Ιράκ, θα ανήκει μετά τις 30 Ιουνίου –οπότε και θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας- στους Ιρακινούς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπλερ επισήμανε πως το θέμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να διευθετείται επί του πεδίου, συντονισμένα από τους διοικητές του συνασπισμού και τη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση. «Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν με τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης», σημείωσε ο Τόνι Μπλερ, εκφράζοντας για πρώτη φορά σαφώς τις θέσεις του για το ζήτημα.
Παράλληλα, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αντνάν Πασάσι, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να έχει δικαίωμα απόφασης και όχι μίας απλής συμβουλευτικής γνώμης για τις κινήσεις των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα μετά τη μεταβίβαση στης εξουσίας.
«θα ζητήσουμε η έλευση της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ και οι κινήσεις της εντός της χώρας, να τελούν υπό την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Αντνάν Πασάσι και προσθέτει ότι οι Ιρακινοί ζητούν τον αυτόνομο έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων.