Ανατρεπτικό «Quidam» από το Cirque du Soleil

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 09:10
A- A A+

Μένοντας πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, το διάσημο Τσίρκο του Ήλιου, «Cirque du Soleil», μετά τις θρυλικές παραστάσεις «Alegría» και «Dralion», επιστρέφει στην Αθήνα και, για πρώτη φορά, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, γιορτάζοντας την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή του με την ανατρεπτική παραγωγή «Quidam».

Οι παραστάσεις στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ, και στη Θεσσαλονίκη, από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου, στο ΠΑΟΚ Sports Arena. Το «Quidam» έκανε πρεμιέρα το 1996 και, έκτοτε, το έχουν δει πάνω από 12 εκατομμύρια θεατές, ενώ συμμετέχουν σε αυτό 52 ακροβάτες παγκόσμιας κλάσης, μουσικοί, χορευτές, κλόουν και τραγουδιστές. Σε σκηνοθεσία του Franco Dragone, η παράσταση διαθέτει εντυπωσιακά εφέ, μοναδικούς φωτισμούς και επιβλητικά σκηνικά.

Προσγειωμένο στον πραγματικό κόσμο

Αυτή τη φορά, το σκηνικό αλλάζει. Σε αντίθεση με τις άλλες παραγωγές του Cirque du Soleil, το «Quidam» δεν μεταφέρει τους θεατές στο ονειρικό βασίλειο της φαντασίας, με όντα και χαρακτήρες εξωπραγματικούς. Αντιθέτως, διαπραγματεύεται τον  δικό μας κόσμο, την ίδια την ανθρώπινη ζωή, έναν κόσμο που κατοικούν αληθινοί άνθρωποι με χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες.

MATT BEARD
Κάνοντας ένα χρονικό άλμα, τόσο με τη θεματική, όσο και με τις υπερσύγχρονες τεχνικές του, σηματοδοτεί τη φυσική εξέλιξη του Cirque du Soleil, εξερευνώντας - μέσω της λαμπρότητας των εικόνων του - τη νέα εποχή και τον μοντερνισμό. Διατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια, την  υψηλή αισθητική, το χιούμορ και τον συνδυασμό όλων των σκηνικών τεχνών, με τα τεράστια επιβλητικά σκηνικά, τη ζωντανή μουσική και τα χειροποίητα κουστούμια του, δημιουργεί ένα σύγχρονο εικαστικό θαύμα. Οι καλλιτέχνες του λειτουργούν δραματουργικά σαν στοιχεία και μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας, η οποία, όμως, τελικά, λαμβάνει ονειρικές διαστάσεις μέσα από τη μαγευτική ατμόσφαιρα, που δημιουργούν οι εκπληκτικοί θεατρικοί φωτισμοί και η φαντασμαγορία των σπέσιαλ εφέ.

Ανάδυση από την ισοπεδωτική ανωνυμία

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένα συνηθισμένο κοριτσάκι, η μικρή Zoe, σε ένα λογοπαίγνιο ονομάτων με την ίδια τη ζωή. Με γονείς απόμακρους και απαθείς, που η ίδια νοιώθει πως την αγνοούν, είναι ένα παιδί, βυθισμένο σε μία απέραντη μονοτονία, ζώντας μία ζωή χωρίς κανένα αληθινό ενδιαφέρον. Προσπαθώντας να καλύψει το κενό της ύπαρξής της, μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο, τον κόσμο του Quidam, όπου βρίσκει καταφύγιο, αλλά και υπάρξεις που την ενθαρρύνουν να απελευθερώσει την ψυχή της.

Συνοδοιπόρος της, σε αυτήν την όμορφη και τρυφερή περιπλάνηση, είναι ο ίδιος ο Quidam. Ένας άλλος μας εαυτός, ένας άγνωστος και ανώνυμος περαστικός, μια μοναχική φιγούρα που περιπλανιέται στα στενά, στέκεται στη γωνία του δρόμου, διασχίζει αφηρημένος τη διάβαση και οι άλλοι τον προσπερνούν βιαστικά. Ένας άνθρωπος που έρχεται ή φεύγει από την καρδιά της ουδέτερης και ανώνυμης κοινωνίας μας, ένα άτομο της σιωπηλής πλειοψηφίας, ένα πρόσωπο χαμένο μέσα στο πλήθος. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε τρίτος, ο κανένας, αλλά και ο καθένας από εμάς. Αυτός που, κρυφά, φωνάζει, τραγουδάει και ονειρεύεται σαν όλους μας, αλλά και μέσα στον καθένα μας, και αυτή η παράσταση του δίνει βήμα, επιτρέποντάς του να μιλήσει. Να μας μιλήσει για την ίδια παράσταση, τον κόσμο του, ένα μέρος για όνειρα και αληθινές σχέσεις, όπου ο καθένας μας, όλοι ανεξαιρέτως, δηλαδή, οι Quidams, ανακηρύσσοντας την ατομικότητά τους, μπορούν, επιτέλους, να αναδυθούν από την ισοπεδωτική ανωνυμία.

MATT BEARD
Πληροφορίες
Κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ: Σπ. Λούη & λεωφ. Κηφισίας 37, Μαρούσι - Αθήνα, τηλ.: 210 6834060. ΠΑΟΚ Sports Arena: Αντώνη Τρίτση 12, Πυλαία - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 6932 532735. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Αθήνα: Σάββατο 20/9: 17.30 και 21.00, Κυριακή 21/9: 13.30 και 17.00, Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26/9: 20.30, Σάββατο 27/9: 17.30 και 21.00, Κυριακή 28/9: 13.00.

Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 1, Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3/10: 20:30,  Σάββατο 4/10: 17:30 και 21:00, Κυριακή 5/10: 13:30 και 17:00.
Τιμές εισιτηρίων: V VIP: 95 ευρώ, 76 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), VIP: 75 ευρώ, 60 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Α: 65 ευρώ, 52 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Β: 55 ευρώ, 44 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Γ: 45 ευρώ, 36 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Δ: 35 ευρώ, 28 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ειδικές τιμές για κατόχους Κάρτας Ανεργίας: 28 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Γερμανός, τηλεφωνικά: 210 8938138, ηλεκτρονικά: lavris.gr και cirqueclub.com.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς