Ισχυρή κρυπτογράφηση για όλους

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 15:04
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Για τη «μεγαλύτερη συμφωνία τεχνολογίας πληροφοριών» που έχει υπογραφεί ποτέ από το Los Alamos National Laboratory, η οποία φέρνει στην αγορά τη δυνατότητα πραγματικά ασφαλούς κρυπτογράφησης δεδομένων μετά από σχεδόν 20 χρόνια ανάπτυξης, κάνει λόγο ανακοίνωση του εργαστηρίου.

«Τα κβαντικά συστήματα αποτελούν την καλύτερη ελπίδα για πραγματικά ασφαλή κρυπτογράφηση δεδομένων, επειδή αποθηκεύουν ή μεταδίδουν πληροφορίες με τρόπους που είναι ʽάθραυστοιʼ σε σχέση με συμβατικές κρυπτογραφικές μεθόδους» αναφέρει σχετικά ο Ντάνκαν ΜακΜπράντς, Chief Technology Officer του Los Alamos National Laboratory. «Αυτή η συμφωνία licencing με τη Whitewood Encryption Systems, Inc. είναι ιστορική από την άποψη ότι παίρνει τη ριζοσπαστική τεχνική δουλειά μας που αναπτύχθηκε μέσα σε πάνω από δύο δεκαετίες και την φέρνει σε εμπορικές εφαρμογές κρυπτογράφησης».

Αξιοποιώντας τις κβαντικές ιδιότητες του φωτός για την παραγωγή τυχαίων αριθμών και δημιουργώντας κρυπτογραφικά «κλειδιά» με αστραπιαία ταχύτητα, η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μία νέα εμπορικά διαθέσιμη πλατφόρμα για κρυπτογράφηση σε πραγματικό χρόνο σε υψηλά data rates. «Για πρώτη φορά, απλοί πολίτες και εταιρείες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφικά συστήματα που μέχρι τώρα ήταν μόνο αντικείμενα πειραμάτων στα πιο προηγμένα εργαστήρια φυσικής και υπολογιστών, για εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

Εάν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα, η τεχνολογία διανομής κβαντικών κλειδιών (quantum key distribution) θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πραγματικά ασφαλές ηλεκτρονικό εμπόριο, e-banking, επικοινωνίες και μεταφορές δεδομένων.

Η τεχνολογία την οποία αφορά η συγκεκριμένη συμφωνία είναι στην ουσία μία «συμπαγής» τεχνολογία δημιουργίας τυχαίων αριθμών, που δημιουργεί κρυπτογραφικά κλειδιά βασιζόμενη στην πραγματικά τυχαία κατάσταση πόλωσης των φωτονίων. Επειδή ο τυχαίος χαρακτήρας της πόλωσης των φωτονίων βασίζεται σε κβαντική μηχανική, ο «αντίπαλος» δεν είναι σε θέση να προβλέψει τα αποτελέσματα- κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με σημερινές γεννήτριες τυχαίων αριθμών, οι οποίες βασίζονται σε μαθηματικούς τύπους που μπορούν να «σπάσουν» από επαρκώς ισχυρούς υπολογιστές. Επιπλέον, κάθε προσπάθεια «τρίτων» να παρακολουθήσουν επικοινωνίες μεταξύ κατόχων κβαντικών κλειδιών προκαλεί αναταράξεις στο ίδιο το κβαντικό σύστημα, οπότε και η επικοινωνία μπορεί να ματαιωθεί και ο «εισβολέας» να εντοπιστεί πριν υποκλαπούν δεδομένα.

Η τεχνολογία του Los Alamos National Laboratory είναι επαρκώς απλή και «συμπαγής» έτσι ώστε να «αποδοθεί» ως μονάδα αντίστοιχη ενός μικρού USB drive ή ενός data-card reader. Μονάδες τέτοιου είδους θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με πολύ χαμηλό κόστος, καθιστώντας τες εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Προτεινόμενα για εσάς