Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 10:18
A- A A+

Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις στα καύσιμα, με την κυβέρνηση, η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό όσο και η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο πυρετός για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τα θαλάσσωσαν με τα καύσιμα'' γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτήρισε ως φιάσκο και πρωτοφανές θαλάσσωμα τις θέσεις και δηλώσεις των κυβερνώντων για το θέμα των καυσίμων και τόνισε ότι η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του διυλιστηρίου επτά χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία υπήρξε λανθασμένη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τόσο η έκθεση για το Κυπριακό όσο και η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έχει στα χέρια του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περιλαμβάνουν ιδιαίτερα αρνητικά σημεία για την ε/κ πλευρά.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ωμή παραδοχή Χριστόφια στο BBC'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη του στην ελληνική υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι ''εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι και πάλι να έχουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο μέλλον αλλά να είναι το ΑΚΕΛ εκείνο που θα προβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου επικριτικό σημείωμα εναντίον της επιτροπής που συστάθηκε για να ερευνήσει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Απαλλοτρίωναν τ/κ γη χωρίς λεφτά'' γράφει ότι από το 1975 η Κυπριακή Δημοκρατία απαλλοτρίωνε γη για έργα κοινής ωφελείας και για στέγαση των προσφύγων με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα ποσά των αποζημιώσεων και να εκκρεμεί σήμερα μια οφειλή προς τους Τ/Κ ύψους πέραν των 100 εκ. λιρών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά το ξεκαθάρισμα με τον εκλογικό νόμο, τα κόμματα και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί μπαίνουν στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων για μεν τα παραδοσιακά κόμματα και η προσέλκυση για τους ανεξάρτητους σχηματισμούς.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χιονοστιβάδα, πνέουν μένεα οι πολίτες'' γράφει ότι αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις λόγω των καυσίμων αφού επηρεάζονται πλείστοι τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα οι οικοδομές και συγκοινωνίες ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου προτού αναχωρήσει χθες για το Μεξικό και ακολούθως στις ΗΠΑ, ότι θα ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''να μείνει ανοικτός ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού''.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κοινωνική Αναταραχή'' γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές για τους χειρισμούς της. Κόμματα, συνδικαλιστικές και αγροτικές οργανώσεις, καταναλωτές και φορείς αντιδρούν έντονα ενώ η κατάσταση αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναστάτωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μόνο τον ''πρωθυπουργό'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται ως τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συστράτευση για την νίκη'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου κάλεσε τα στελέχη και φίλους του κόμματος να εργαστούν για μια εκλογική νίκη που θα διατηρήσει το κόμμα την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προτάσεις για νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις, ικανές να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές κάνει στην αυτεπάγγελτη έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην χθεσινή λογοδοσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνου Λοϊζίδη κατά την 57η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την περικοπή προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η διάσωση των ΚΑ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην μετάβαση Ε/Κ στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας τις πολιτικές τους ταυτότητες και στην άρνηση των Τ/Κ ''αρχών'' να δέχονται παλιές πολιτικές ταυτότητες που αναγράφουν στοιχεία μόνο στην ελληνική γλώσσα καθώς και στην απόφαση του ψευδοκράτους να κλείνει τα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα τα μεσάνυκτα της Δευτέρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή