Ίδρυση ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 18:09
A- A A+

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια, το ιδρυτικό συνέδριο του ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε «άψογες» τις ελληνο-βουλγαρικές οικονομικές σχέσεις στα τελευταία χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές έχουν ξεπεράσει τις κυβερνήσεις και τα κράτη».

Αφού επιβεβαίωσε την πάγια υποστήριξη της Ελλάδος για την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια- και αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την πρόσφατη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη βούληση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να επιμένει για την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΑΒ), στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα υποστηρίζει με 54 εκατομμύρια ευρώ περίπου, διάφορα έργα στη Βουλγαρία.

Ο βούλγαρος υφυπουργός Οικονομίας, Δημήταρ Χατζινικόλοφ, χαρακτήρισε την Ελλάδα «εταίρο εξαιρετικής σημασίας για τη Βουλγαρία», και σημείωσε ότι το 2003 οι εμπορικές ανταλλαγές των δυο χωρών προσέγγισαν τα 1,5 δισ. δολάρια.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ελληνο-βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, τόνισε ότι 1.500 μεγάλες και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν δυναμικό παρόν στην αγορά της Βουλγαρίας, όπου πέντε ελληνικές τράπεζες ελέγχουν περίπου το 33% της τοπικής αγορά, και πρόσθεσε ότι οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχουν ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή