Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ΕΣΑΝ

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 10:54
UPD:11:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μ. Βορίδης είπε ακόμη ότι θα έρθει νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται εκ νέου παράταση στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αλλαγές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στην ανώνυμη εταιρεία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων» (ΕΣΑΝ Α.Ε.), η οποία θα δημιουργήσει και θα παρακολουθεί το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, ως τώρα «δεν υπήρχαν περιορισμοί» στην συμμετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΣΑΝ Α.Ε.. Μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει στο 1 εκατ. ευρώ και οι μετοχές είναι προσωπικές και μεταβιβαστέες. Όμως το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές μόνο σε συλλογικότητες του ιδιωτικού τομέα της υγείας, όπως ενώσεις κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, και σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20%. Δεν θα έχουν μετοχές της ΕΣΑΝ Α.Ε. πρόσωπα και μεμονωμένοι φορείς, διεβαβαίωσε ο Μ. Βορίδης.

Ακόμη το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. νοσοκομεία, ασφαλιστικούς φορείς) σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 29%.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει το 51% των μετοχών της ΕΣΑΝ Α.Ε. Επίσης σε περίπτωση αύξησης του κεφαλαίου το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει στην αύξηση ώστε το ποσοστό του να μην μειώνεται από το 51%, ενώ οι μετοχές δεν μπορούν να μεταβιβαστούν παρά μόνο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει διασφαλισμένο το 51% των μετοχών, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έως 29% και οι συλλογικότητες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα έως 20%.

«Μου θυμίζει το φούρνο του Χότζα μετά την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου», σχολίασε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος αποδέχθηκε ότι πλέον δημιουργείται μία εταιρεία ΔΕΚΟ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα συνάπτει συμφωνίες με υπεργολάβους. Σημείωσε πάντως ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα μπορούν να ασκούν και άλλο επάγγελμα που ενδεχομένως θα είναι σε αντίθεση με τους σκοπούς και τα συμφέροντα της ΕΣΑΝ.

Ο Μ. Βορίδης είπε ακόμη ότι θα έρθει νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται εκ νέου παράταση στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν».

newsroom naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή