Πέθανε ο Αντώνης Βαρδής

Σπουδαίος άνθρωπος, μεγάλος δημιουργός
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 08:42
UPD:03/09/2014 14:27
A- A A+

Το ελληνικό τραγούδι έχασε έναν μεγάλο τραγουδοποιό και σπουδαίο άνθρωπο, τον Αντώνη Βαρδή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 66 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Και είναι σίγουρο, πως ο αγαπημένος καλλιτέχνης «εξέπεμψε ένα μουσικό σήμα» που όλοι ακούσαμε και που θα μεταδίδεται για πολλά ακόμα χρόνια.

Οι περιπέτειες της υγείας του ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, το 2013, όταν διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στο κεφάλι. Παρά τις θεραπείες που ακολούθησε, το 2014 χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο Ανόβερο της Γερμανίας, έπειτα από την οποία υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης. Ωστόσο,  η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε, καθώς η δεξιά πλευρά του παρέλυσε και δεν ήταν σε θέση να περπατήσει, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε προβλήματα με τον οισοφάγο του.

Αντώνης Βαρδής και Χαρούλα Αλεξίου.

Τους δυο τελευταίους μήνες, ο Αντώνης Βαρδής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία» συνεχίζοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο, έχοντας πάντοτε στο πλευρό του το γιο του Γιάννη Βαρδή και στενούς συγγενείς και φίλους.

Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου το 1948 στο Μοσχάτο (στην οδό Κανάρη) και σε ηλικία μόλις 6 ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα και την Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», εκεί όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά.

Ο Αντώνης Βαρδής με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Κατσιμίχα. 

Όπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, το 1954 δούλεψε για βιοποριστικούς λόγους δίπλα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη «Γωνιά της Αθήνας» στην Πλάκα.  Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ήταν αρκετές και χρειάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για το μεροκάματο, σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή ως βοηθός υδραυλικού αλλά και ως ναυτικός.

Στα τέλη του 1965, σε ηλικία 17 ετών, μαζί με μια παρέα φίλων δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings». Τραγούδια του συγκροτήματος που αγαπήθηκαν πολύ ήταν το «Fransoas», σε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το «Caterin» σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή.

Πλάκα, 1973.

Από το 1969 έως το 1981 εμφανιζόταν σε μπουάτ της Πλάκας ως μουσικός δίπλα σε καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μάνος Λοΐζος, Λάκης Καρνέζης, Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Μητσιάς, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρης Ψαριανός, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Νίκος Ξυλούρης, Μαρίζα Κώχ, Μαρία Δημητριάδη, Κωστής Χρήστου, Τάνια Τσανακλίδου και πολλούς άλλους.

Αντώνης Βαρδής και Γιάννης Πάριος.

Η πρώτη διάκρισή του ήρθε το 1973, όταν πήρε μέρος σε διαγωνισμό και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης, σε τραγούδι το οποίο ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας. Το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε το άλμπουμ με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη, ενώ το 1978 άρχισε να φαίνεται συχνότερα το όνομά του σε δίσκους και συνεργάστηκε, ως συνθέτης πλέον, με δεκάδες καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Πουλόπουλος («Θέλω να μ’ αγαπάς»), Γιάννης Πάριος («Αχ αγάπη», «Σου γράφω ένα γράμμα», «Δε θα χωρίσουμε ποτέ»), Δήμητρα Γαλάνη («Μ’ αγαπούσες θυμάμαι»), Βασίλης Παπακωνσταντίνου («Φεύγουν καράβια στο γυαλό» με τον Bob Dylan), Γιώργος Νταλάρας («Κάτω απ’ την κληματαριά»), Χαρούλα Αλεξίου («Ξημερώνει» που περιέχει και το «Φεύγω»), Ηλίας Κλωναρίδης («Θάλασσες»), Μανώλης Λιδάκης («Κουράστηκα να υποκρίνομαι»), Πίτσα Παπαδοπούλου («Άνευ Όρων» με επιτυχία το «Μη μιλάς»), Μανώλης Μητσιάς («Θ’ αναζητάς»), Χριστίνα Μαραγκόζη («Θα προχωράμε μαζί», «Χάνομαι», «Λικεράκι»), Μανώλης Αγγελόπουλος («Τη βαρέθηκε η ψυχή μου»), Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας («Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»), Δήμος Μούτσης, Ελένη Δήμου, Λιζέττα Νικολάου, Ελένη Βιτάλη, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιώργος Γερολυμάτος, ενώ στο άλμπουμ «Στην Ελλάς του 2000» σημαντική είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία.

Ο Αντώνης Βαρδής με τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Δήμο Μούτση.

Επίσης, συνεργάστηκε με τους Λίτσα Διαμάντη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άννα Βίσση, Κώστα Γανωτή, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρη Βαρθακούρη, Κώστα Καραφώτη, Σάκη Ρουβά, Γρηγόρη Πετράκο, Πασχάλη Τερζή, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου και φυσικά με τον γιο του, Γιάννη Βαρδή.

Ο Αντώνης Βαρδής με το γιο του, Γιάννη Βαρδή.

Ο Αντώνης Βαρδής συνεργάστηκε και με όλους τους γνωστούς και καταξιωμένους στιχουργούς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους Κώστα Τριπολίτη, Αντώνη Ανδρικάκη, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Βασίλη Γιαννόπουλο, Μάνο Τσιλιμίδη, Πάνο Φαλάρα, Σαράντη Αλιβιζάτο, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Χρήστο Προμοίρα, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιούλα Γεωργίου, Λίνα Δημοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Αργυροπούλου, Έλενα Αντωνίου, Όλγα Βλαχοπούλου, Νίκο Παλαβιτσίνη κ.ά..

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης  που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, άφησε έντονα το προσωπικό  του στίγμα στην ελληνική μουσική.

Δισκογραφία

  • «Οραματίζομαι», (1976) - Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Αθανασιάδης, Ισιδώρα Σιδέρη
  • «Λευκή ισοπαλία», (1990) - Αντώνης Βαρδής
  • «Οι συνθέτες και οι επιτυχίες τους Νο3», (1990) - Αντώνης Βαρδής
  • «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες», (1992) - Αντώνης Βαρδής
  • «Κοινή γνώμη», (1994) - Βαρδής, Τριπολίτης, Αλιβιζάτος
  • «Στην Ελλάς του 2000», (1995) - Βαρδής, Καζαντζίδης, Κατσιμίχας, Γλυκερία
  • «Στο μέγιστο βαθμό», (1996) - Αντώνης Βαρδής
  • «Οικογενειακή υπόθεση», (1997) - Αντώνης Βαρδής & Γιάννης Βαρδής
  • «Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου», (1999) - Αντώνης Βαρδής
  • «Θα κάνω διακοπές», (2000) - Αντώνης Βαρδής (cd single με 2 τραγούδια)
  • «Χαμογέλασε ψυχή μου», (2002) - Αντώνης Βαρδής
  • «Της ζωής μου τα τραγούδια», (2002) - Αντώνης Βαρδής
  • «Ότι έχω στο χαρίζω», (2003) - Βαρδής, Αλεξίου, Νταλάρας, Ρέμος, Goin' Through
  • «Οι φίλοι μου και εγώ», (2005) - Αντώνης Βαρδής
  • «Ότι αγαπήσαμε», (2006) - Αντώνης & Γιάννης Βαρδής
  • «Τα όνειρά μας», (2008) - Αντώνης Βαρδής συμμετέχει ο Γιάννης Βαρδής
  • «Στην άκρη του ονείρου», (2010) - Αντώνης Βαρδής.

    naftemporiki.gr
     

Προτεινόμενα για εσάς