Δικαστήριο της Χιλής με ψήφους 14 προς 9 ήρε την ασυλία του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ανοίγοντας το δρόμο σε δίωξή του. Την ασυλία απολαμβάνει ως ισόβιος γερουσιαστής από το 1998, κάνοντας χρήση προνομίου που δινόταν στους προηγούμενους προέδρους, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1980.
Ο 88χρονος μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έχει ήδη αποφανθεί ότι δεν μπορεί να καθήσει στο εδώλιο για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, λόγω «μη αναστρέψιμης άνοιας».
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στις 24 Νοεμβρίου του 2003 διατράνωσε σε ισπανόφωνο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, πως δεν προτίθεται να ζητήσει «συγγνώμη», από οποιονδήποτε για την 17χρονη δικτακτορία του στη Χιλή, (1973-90).
«Απεναντίας είναι οι άλλοι που πρέπει να μου ζητήσουν συγγνώμη, οι μαρξιστές, οι κομμουνιστές», δήλωσε. «Δεν επιθυμώ οι μέλλουσες γενεές να σκέφτονται άσχημα εναντίον μου. Θα ήθελα να γνωρίσουν τι ακριβώς έγινε», τόνισε ο άνθρωπος που ανέτρεψε στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Yπολογίζεται ότι 3.000 - 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της καταστολής που επέβαλε ο μυστακοφόρος στρατηγός, ο οποίος εγκαθίδρυσε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 μία από τις πιο σκληρές δικτατορίες της Λατινικής Aμερικής.
Στις 16 Οκτωβρίου του 1998 η βρετανική αστυνομία τόν συλλαμβάνει σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου ανάρρωνε μετά από εγχείριση στη μέση, με κατηγορίες για βασανιστήρια και φόνους μετά από ένταλμα έκδοσης Ισπανού δικαστή.
Στις 3 Μαρτίου του 2000 επιστρέφει στη Χιλή μετά την απελευθέρωσή του από τους Βρετανούς για λόγους υγείας.
Το 2001 δικαστήριο του Σαντιάγκο αποφασίζει ότι ο Πινοσέτ είναι πνευματικά ακατάλληλος να παραστεί σε δίκη.
Η υπόθεση φαίνεται να έχει μέλλον, αν και η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Το «σίριαλ Πινοσέτ» έχει ίσως ενδιαφέρον ως επίφαση απονομής δικαιοσύνης. Γιατί, πλέον το λόγο έχει ο χρόνος και η Ιστορία.