ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για την Ουκρανία

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 14:47
UPD:20:53
REUTERS/YVES HERMAN

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαιώματα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

A- A A+

Για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Παρά τις κενές διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στο εσωτερικό της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη, αλλά μέρος ενός επικίνδυνου σχεδίου πολλών μηνών για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους», πρόσθεσε.

Παράλληλα,ζήτησε από τη Ρωσία «να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της» στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας «τη σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης» υπογράμμισε.

Επιπλόεν, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, αν αυτή επιθυμεί να προσχωρήσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής.

EURONEWS

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαιώματα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Προειδοποίηση ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Από πλευράς ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ προειδοποίησε ουσιαστικά για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Οι διαψεύσεις της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ανάμιξή της στην Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστες δήλωσε ο εκπρόσωπος ο Τζος Έρνεστ. 

Αυτό, πρόσθεσε, εκθέτει τη Ρωσία στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη τα οποία μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας.

Για ρωσική στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας κάνει λόγο η Γερμανία

Και το Βερολίνο έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», αναφερόμενο στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων (ρωσικών δυνάμεων) από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε», συνέχισε ο Ζάιμπερτ. «Καλούμε κατεπειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία συμβάλλει σε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ χθες, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί «μια διπλωματική λύση» στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην επιβολή «νέων κυρώσεων» από την ΕΕ στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραδοθούν όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο Ζάιμπερτ πάντως όπως και στο παρελθόν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Αυτό είναι κάτι που η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει απολύτως», είπε.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, η Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορούν να περάσουν χωρίς συνέπειες».

Ρουμανία: ΝΑΤΟ - Ε.Ε. να εξοπλίσουν στρατιωτικά την Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά και ζήτησε να γίνουν πιο σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας» είπε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή».

Τασσόμενος υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στοχοθέτησε τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα συμβόλαια για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία εφόσον τα όπλα αυτά στρέφονται εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους» σημείωσε.

Κίεβο: Χρειαζόμαστε όπλα από το ΝΑΤΟ

Και ο ίδιος ο Ουκρανός πρεσβευτής πάντως δήλωσε πως η Ουκρανία θα ήθελε να λάβει όπλα από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν περιμένει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να στείλει στρατεύματα στη χώρα για να πολεμήσουν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη», δήλωσε ο Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών.

«Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση» της Ρωσίας και για «να ζητήσουμε από τον (ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ «δυστυχώς» δεν έχουν προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, σημείωσε ο Ντολχόφ. «Θέλουμε όπλα», υπογράμμισε.

Ολλανδία: Δεν πρέπει να αποκλειστούν νέες κυρώσει στη Μόσχα

Και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ώστε να μεταβληθεί η στάση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία «εξαιρετικά ανησυχητική», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Δεν την δεχόμαστε και δεν πρέπει να αποκλειστούν επιπλέον κυρώσεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Ρούτε σημείωσε ότι «η ένταξη (της Ουκρανίας) δεν θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης».

ODKB: Έτοιμοι για κάθε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης

Πάντως, οι δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), της στρατιωτικής συμμαχίας των πρώην σοβιετικών χωρών υπό τη Ρωσία, δηλώνουν έτοιμες «για κάθε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης» ακόμη και στην Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του ODKB, το αντίστοιχο ενός ρωσικού ΝΑΤΟ, «είναι έτοιμες να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νικολάι Μπορντιούτζα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ODKB να επέμβουν στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, απάντησε: «Οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος των χωρών-μελών και πέρα από αυτό».

Στον ODKB συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβράφ δήλωσε πως η Ουκρανία «έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν» στην αποστολή μιας δεύτερης ρωσικής οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Μια ομάδα επαφής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των ανταρτών, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες για να βρεθεί μια συμφωνία» για τα θέματα ασφαλείας της δεύτερης ρωσικής οχηματοπομπής, είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα «σκοπεύει να συνεννοηθεί για όλες τις διαδικασίες με την Ουκρανία με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ)».

Η πρώτη ρωσική οχηματοπομπή, στην οποία συμμετείχαν 280 φορτηγά τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, πέρασε πριν μία εβδομάδα τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα χωρίς τη συμφωνία του Κιέβου και χωρίς να έχει λάβει επιβεβαίωσε από τη ΔΕΕΣ. Τότε το Κίεβο είναι καταγγείλει την «άμεση επέμβαση» της Ρωσίας στο έδαφός του.

Κίεβο: Νεκροί 10 Ουκρανοί στρατιώτες σε μάχες με φιλορώσους

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι 10 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί αφότου οι αυτονομιστές προέλασαν και άνοιξαν ένα νέο μέτωπο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έμοιαζε να αποκτά το πλεονέκτημα στα βασικά τους προπύργια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Στέλεχος της υπάτης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απριλίου.

Στο μεταξύ κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εγκατέλειπαν την πόλη εν μέσω της προέλασης των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Μαριούπολη προς το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών 110 χλμ. βορειότερα, κινούνταν λεωφορεία με αναρτημένα στα παρμπρίζ χαρτιά που γράφουν «παιδιά».

Καθώς συνεχίζεται η επιτυχημένη αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι φιλορώσοι αντάρτες αυτή την εβδομάδα νότια του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών. Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο πιστός στο Κίεβο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο Σερχίι Ταρούτα, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της Μαριούπολης να σχηματίσουν μια «ταξιαρχία» πολιτοφυλάκων για την υπερασπιστούν.

Περίπου 40 χλμ. ανατολικότερα, οι αντάρτες έχουν καταλάβει πλέον την πόλη Νοβοαζόφσκ, όχι μακριά από τα σύνορα.

Οι πόλεις Τελμάνοβε και Κομσομόλσκε, κοντά στη Μαριούπολη, παραμένουν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή