Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 09:20
A- A A+

Τα όσα αναμένεται να συζητηθούν κατά την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου μετά την επιστροφή του από τη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, οι εορτασμοί για τον κατακλυσμό και οι συζητήσεις για το θέμα του κρατικού μισθολογίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η ''Αλήθεια'' αναφέρεται στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δέσιμο του Τάσου θα επιδιώξει ο Ανάν'' στις πληροφορίες πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα δώσει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το περιθώριο να συζητήσει την έκθεσή του μαζί του και να την υποβάλει στη συνέχεια, αφού όμως δέσει τον Κύπριο Πρόεδρο, ώστε η επιστροφή των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν να είναι δεδομένη. Αλλού γράφει πως σοβαρές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία αναμένεται να εξαχθούν από τη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΑΣΥΔΥ.

''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προκαλούν οι υποστηρικτές του ΝΑΙ'' πως αντιπαραθέσεις προκάλεσε η προχθεσινή επίσκεψη των υποστηρικτών του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, Γιώργου Βασιλείου, Κίκη Καζαμία, Χρίστου Στυλιανίδη, Τάκη Χατζηδημητρίου και Μιχάλη Παπαπέτρου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρει πως παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη οι νοσηλευτές των κρατικών νοσηλευτηρίων διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποδοχή της αναπομπής του νόμου ''περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων'' από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ηχουν καμπάνες για το κεκτημένο'' γράφει πως αργά ή γρήγορα η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του συντάγματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεροχή του κοινοτικού κεκτημένου έναντι του συντάγματος και οποιασδήποτε κυπριακής νομοθεσίας. Αλλού αναφέρει πως μετά από τριάντα χρόνια οι Βαρωσιώτες συναντήθηκαν στην παραλία του Κωνστάντια και γιόρτασαν τον κατακλυσμό.

''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βάζουν χέρι στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων'' πως επανέρχεται το θέμα του κρατικού μισθολογίου και αρχίζει η συζήτηση για ''παγοποίησή'' του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε μετά την επιστροφή του από τη Γουαδαλαχάρα πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία της, μέσω της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ότι είναι αποφασισμένη να ανακόψει κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια.

''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αποστολή να σπάσει ο πάγος'' πως με δυο βασικούς στόχους μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος: να σπάσει ο πάγος και να δημιουργηθούν εκ νέου κανάλια επικοινωνίας με τον κ. Ανάν και να διασφαλίσει ότι είναι ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει πως στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις όπως οι έλεγχοι των τ/κ προϊόντων - σε περίπτωση απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια, με τους Τ/Κ πραγματοποιούνται στα κράτη - μέλη τα οποία θα δέχονται αυτά τα προϊόντα.

Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Το ξανασκέφτηκε'' αναφέρει πως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, την ερχόμενη Πέμπτη, προσανατολίζεται να καταθέσει την έκθεσή του για το Κυπριακό ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν. Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αναμένεται να καθορισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας πιθανότητα τέλος του μήνα κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει πως τον ερχόμενο μήνα, με την αφυπηρέτηση του βοηθού αρχηγού Διοίκησης της Αστυνομίας Γ. Παναγιώτου αλλά και άλλων ανώτερων αξιωματικών του Σώματος, ανοίγει ο δρόμος για αλυσιδωτές προαγωγές και ανακατατάξεις.

ΠΗΓΗ : Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή