Ο διπλασιασμός των αριστούχων, αλλά και η επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής ήταν οι παράγοντες - «κλειδιά» που οδήγησαν στην φετινή άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ειδικότερα, με βάση όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, η άνοδος των βάσεων ήταν εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.
Στις περιπτώσεις αυτές καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Οι Ιατρικές Σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012, με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια.
ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Την ίδια ώρα λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.
Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις Αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα τμήματα Μουσικών Σπουδών και στις ξένες Φιλολογίες.
Όπως εξήγησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.
Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1.734 μόρια. Η μεγάλη άνοδος σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250. Οι επιτυχόντες μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας.
«Το βασικό συμπέρασμα» παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής».
Πηγή: ΑΜΠΕ