Αντιδράσεις στην Ιαπωνία για την επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 11:17
UPD:11:17
REUTERS/KYODO

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο σταθμό της Φουκουσίμα, οδηγώντας στην εκκένωση 160.000 ατόμων.

A- A A+

Η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τρία χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο σταθμό της Φουκουσίμα, οδηγώντας στην εκκένωση 160.000 ατόμων. Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα ήταν η χειρότερη από το 1986 στο Τσέρνομπιλ.

Τον προηγούμενο μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας εγγυήθηκε την ασφάλεια δύο αντιδραστήρων στην πόλη Σεντάι, μετά από εκτεταμένους ελέγχους. Περισσότερος από το μισό πληθυσμό παραμένει σκεπτικός για την επανέναρξη λειτουργιών των αντιδραστήρων, τη στιγμή που η Ιαπωνία πέρασε το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πυρηνική ενέργεια μετά από 48 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή και οι 48 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχουν κλείσει για έλεγχο ή συντήρηση, με το τελευταίο εργοστάσιο να παύει τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πιέζεται να επαναλειτουργήσει τους δύο αντιδραστήρες εν μέσω διογκούμενων χρεών λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης της χώρας σε ορυκτά καύσιμα.

Τα ορυκτά καύσιμα κόστισαν στην Ιαπωνία 260 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 60 τοις εκατό σε σχέση με το 2010, ενώ οι αναλυτές της JPMorgan δημοσιεύουν συνεχώς όλο και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις συνέπειες της καθυστέρησης λειτουργίας των αντιδραστήρων στην οικονομία της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία τους έκθεση, τα δύο τρίτα των αντιδραστήρων της Ιαπωνίας ενδέχεται να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ, λόγω ανεπανόρθωτων ζημιών και πιο αυστηρών κριτηρίων ασφαλείας.

«Το άνοιγμα του σταθμού στο Σεντάι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και απερίσκεπτο», δήλωσε ο 73χρονος Οσάμου Μικάμι, ακτιβιστής που συμμετέχει σε διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ασία, το 59 τοις εκατό του κοινού παραμένει ενάντιο στη χρήση της, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, μην μπορώντας να προσπεράσει την τραγωδία του 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή