Στίχοι Ευτυχίας με γνήσια ελληνική ψυχή

Το έργο «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» επιστρέφει για μερικές ακόμα παραστάσεις
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 10:30

Το 2007, η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

A- A A+

Σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη προσωπικότητα της πρωτοπόρας για την εποχή της «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού, η επιτυχημένη παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» επιστρέφει για μερικές ακόμα παραστάσεις σε διάφορα μέρη.

Η συγκινητική ιστορία της σπουδαίας δημιουργού, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια και με τη Νένα Μεντή στην ερμηνεία, θα παρουσιαστεί στου Παπάγου (31/8), στο Μαρούσι (2/9), στο Γαλάτσι (15/9), αλλά και στα Χανιά (17, 18 και 19/9), στο Ηράκλειο (20, 21 και 22/9) και στην Πάτρα (26, 27 και 28/9).

Μια αφήγηση αποσπασματική και ακροβατική

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη, «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας, πρόσφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται. Πρόκειται για μία παράσταση με μοναδικά τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή, από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, μια ιστορία που συνδέεται με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μονολογεί, συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και στο στιχουργικό της έργο: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της, ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της αθηναϊκής επιθεώρησης, για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μονολογεί, συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και στο στιχουργικό της έργο.

Σαν ένας άλλος Ζορμπάς

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις, αναδεικνύοντας πως η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και, με τον στίχο της, εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο. Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ό,τι αυθεντικό έμεινε από αυτό, που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Το 2007, η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Σήμερα, έχουμε την ανάγκη να ξανασυναντηθούμε με την Ευτυχία, η οποία εκπροσωπεί τον Έλληνα, που η ψυχή του έχει δύναμη, στέκεται στα πόδια του, χαμογελάει και αγωνίζεται να ξεπεράσει τη σκληρή πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε, από τη συμμετοχή του κοινού, πόσο βαθιά ριζωμένες μνήμες έχουν αυτά τα τραγούδια στην ψυχή του Έλληνα και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στην περιγραφή μιας κοινωνικής και, ενίοτε, πολιτικής και πολιτιστικής πραγματικότητας.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης, επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη, μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης. Ερμηνεία: Νένα Μεντή.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη, «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας, πρόσφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 21.00: Κηποθέατρο Παπάγου: Κορυτσάς 6, τηλ.: 210 6520412. Προπώληση και στα: Δημαρχείο Παπάγου: Αναστάσεως 90, τηλ.: 213 2027187, κατάστημα Δαναός: Μεσογείων 230, τηλ.: 210 6528301.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 21.00: Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου, στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων Αμαλιείου: Κηφισίας 219 - Μαρούσι, τηλ.: 6977 146404.  

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 20.30: Άλσος Βεΐκου – Γαλάτσι.

Τετάρτη 17, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, στις 21.00: Πολυχώρος Mega Place: Βλήτες, Χανιά - Κρήτη.

Σάββατο 20, Κυριακή 21 και Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στις 21.00: Κινηματοθέατρο Αστόρια: Πλατεία Ελευθερίας & Ιδομενέως - Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 2810 226191.

Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 21.00: Θέατρο Πάνθεον: Λεωφ. Γούναρη 34 - Πάτρα, τηλ. 2610 325778.

Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων -  ΑΜΕΑ: 13 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς