Συνομιλία Μέρκελ και Πούτιν για φερόμενη εισβολή σε ουκρανικό έδαφος

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 21:15
UPD:23:36
REUTERS/RIA Novosti

Βλαντίμιρ Πούτιν και Άνκελα Μέρκελ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε νέα εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

«Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος πρέπει να εξηγηθούν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«(Η Μέρκελ) υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τον έλεγχο των συνόρων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι ρώσοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν σε μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές.

ΗΠΑ: Αντεπίθεση πιθανόν σε εξέλιξη

Απ' την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσεότι θεωρεί πως οι νέες εισβολές στρατευμάτων σε περιοχές στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας καταδεικνύουν ότι μια υπό ρωσική καθοδήγηση αντεπίθεση βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη σε δύο ουκρανικές πόλεις.

«Οι εισβολές αυτές καταδεικνύουν ότι μια αντεπίθεση υπό ρωσική διεύθυνση βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ», είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Συνελήφθη ακόμα ένα Ρώσος στρατιώτης

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν άλλον έναν Ρώσο στρατιώτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο οποίος ομολόγησε πως μετέφερε προμήθειες οπλισμού στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την SBU, την ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο Ρώσος, ένας 19χρονος στρατιώτης που ανήκε σε μια μονάδα του πεζικού, είπε όταν ανακρίθηκε πως η μονάδα του μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων πυραύλων Γκραντ και τεθωρακισμένων, στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, μία ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκε σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Το Sa-22 είναι πλέον στην περιοχή», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός υπενθυμίζοντας ότι ένας άλλος τύπος ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου, το SA-11 ή Μπουκ, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 (ή SA-22 βάσει του κωδικού του ΝΑΤΟ) μπορούν να πλήξουν κάθε τύπου αεροπορικό στόχο σε απόφαση 20 χιλιομέτρων και σε ύψος 15. Μπορούν να πλήξουν τέσσερις στόχους ταυτόχρονα και οι πύραυλοί του μπορούν να φτάσουν ταχύτητα 1.300 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ο διπλωμάτης, που ζήτησε να διατηρηθεί την ανωνυμία του, αναφέρθηκε επίσης σε «ουκρανικές πληροφορίες», αξιόπιστες σύμφωνα με τον ίδιο, «για μικρούς, ρωσικούς, στρατιωτικούς σχηματισμούς που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος».

«Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα (. . .). Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας επίσης λόγο για «ρίψεις όλμων και ρουκετών εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, από το ρωσικό έδαφος και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αλλαγή», η οποία σημειώθηκε «πολύ πρόσφατα», με τη Ρωσία να έχει περάσει από «μια υποστήριξη των αυτονομιστών μάλλον συγκαλυμμένη» σε «μια υποστήριξη πιο ανοικτή, πιο προφανή», σχολίασε ο διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή