Δημόσιο χαρακτήρα για την ΕΣΑΝ ζητούν οι κοινωνικοί φορείς

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 11:29
UPD:13:44
G4PHOTOS/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων τόνισαν ότι η ΕΣΑΝ Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, πρέπει να είναι δημόσια.

A- A A+

Την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία, αλλά η δημιουργούμενη «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΣΑΝ Α.Ε.) να είναι δημοσίου χαρακτήρα, υπογράμμισαν οι κοινωνικοί φορείς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων.

Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά υιοθετείται το γερμανικό μοντέλο στον υπολογισμό του κόστους, ενώ η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι απορρίφθηκαν μοντέλα άλλων χωρών, όπως της Αυστραλίας ή του Καναδά (που μεταξύ άλλων δεν υπολογίζουν στο κόστος και την αμοιβή των γιατρών, όπως κάνει το γερμανικό).

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων τόνισαν ότι η ΕΣΑΝ Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, πρέπει να είναι δημόσια. Εξορθολογισμό του συστήματος αμοιβών στην υγεία και να είναι η ΕΣΑΝ Α.Ε. δημόσιου χαρακτήρα, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.

«Θα ξεστρατίσει ο κοινωνικό χαρακτήρας της υγείας», προειδοποίησε επισημαίνοντας ότι «και οι ιδιωτικού δικαίου φορείς (Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν), που τους φτιάξαμε για να έχουν ευελιξία, δεν τα πήγαν και τόσο καλά».

Με την παρατήρηση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος ζήτησε «να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Εξέφρασε την «πλήρη αντίθεση» της ΟΕΝΓΕ στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε μία εταιρεία, «και μάλιστα σε μία εταιρεία αυτής της νομικής μορφής». Υποστήριξε ότι η ΕΣΑΝ «θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεγάλων συμφερόντων», ενώ τόνισε ότι η ιατρική αμοιβή πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ορίζεται με κοινωνικά κριτήρια και να μην εξαρτάται από την «παραγωγή» ιατρικών περιστατικών, γιατί «θα οδηγηθούμε σε μία χώρα 11 εκατ. αρρώστων».

Ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία χρειάσθηκε 14 χρόνια για να διαμορφώσει το σύστημα νοσηλίων της, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση θέλει να το διαμορφώσει μέσα σε 3 χρόνια. Υπέρ της τροπολογίας που αφορά την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας τάχθηκε ο Γιώργος Ντούνιας, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.

newsroom naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή