Τα πάντα μόνο για μια στιγμή

Άγνωστο θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, από το ΚΘΒΕ
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 09:30
G.CHRYSOCHOIDIS
A- A A+

Η ποίηση αναμετριέται με την πεζότητα του καθημερινού λόγου και η λογική των λέξεων επιστρατεύεται, για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του συμβατικού τρόπου ζωής ενός κόσμου, που απώλεσε τον παιδικό του Παράδεισο, σε ένα κείμενο που συμπυκνώνει προφορικά όλους τους πίνακες ενός μεγάλου ζωγράφου.

Σε μια παράσταση ακατάλληλη για ανηλίκους, το εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, «Τα τέσσερα κοριτσάκια», παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, για δέκα μόνο παραστάσεις, από τις 27 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

G.CHRYSOCHOIDIS
Σε ένα ολόφωτο πυρηνικό μανιτάρι

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει για το έργο, που γράφτηκε το 1948 και συγκεντρώνει τις αισθητικές και τις ιδεολογικές αναζητήσεις του Πικάσο: «Ο μεγαλύτερος και πιο αντιφατικός εικαστικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ευρώπη έχει γεμίσει ερειπωμένα κτήρια και συντρίμμια ονείρων, αποφασίζει να γράψει ένα θεατρικό έργο!

Γύρω του, οι ηθικές και αισθητικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου έχουν σωριαστεί βομβαρδισμένες από την πιο χυδαία βαρβαρότητα, αλλά ο ίδιος βρίσκεται στο ζενίθ  της επιτυχίας του. Τα έργα του πουλιούνται σε αστρονομικές τιμές. Όλοι μιλούν γι’ αυτόν και για το “παράδοξο” της ιδιοφυΐας του: ζωγραφίζει για την ελίτ και συντάσσεται με την ιδεολογία των προλετάριων. Ευαγγελίζεται έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και αναπαριστά το ζοφερά ανεστραμμένο και κατακερματισμένο είδωλό του.
Και τότε ακριβώς, γράφει “Τα τέσσερα κοριτσάκια” του. Που παραληρούν, στριγγλίζουν, χαζογελάνε, ονειρεύονται, κοροϊδεύουν, τραγουδούν, γδύνονται, αυτοσαρκάζονται και θρηνολογούν μέσα σε έναν φανταστικό λαχανόκηπο, όπου υπάρχουν τα πάντα μόνο για μια στιγμή και ύστερα εξαφανίζονται, διαλύονται ή εκρήγνυνται μέσα σε ένα ολόφωτο πυρηνικό μανιτάρι…
Ανεβάζουμε αυτό το έργο σήμερα, που όλα στον κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ, ακριβώς για να εμποδίσουν την αλλαγή του κόσμου».

Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική απόδοση κειμένου - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, συνεργάτιδα στη σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου, κινησιολογία - σκηνογραφία - ενδυματολογία: Κατερίνα Παπαγεωργίου, μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος, φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου, ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Ανθούλα Μπουρνά, Κατερίνα Παπαγεωργίου. Παίζουν: Έλενα Ζήκου, Σίσσυ Ιγνατίδου, Κάτια Παπαϊωάννου, Ασπασία Πιτιλάκη.

G.CHRYSOCHOIDIS
Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο: πλατεία Λευκού Πύργου - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200 (ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 16:30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 27 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου (εκτός Δευτέρας 1 και Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου): 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητές, άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι): 12 ευρώ, σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας: 8 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, καταστήματα Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24, Μητροπόλεως 33 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean), Seven Spots, Ιανός, ταμείο ΚΟΘ εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00), τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

    
 

Προτεινόμενα για εσάς