«Καμία βολιδοσκόπηση» στον Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

«Πρόωρη η συζήτηση», τονίζει ο Χρήστος Μαχαίρας
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 12:22
UPD:14:23
FOSPHOTOS/Vasilis Germanis

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

A- A A+

«Καμία νύξη ή βολιδοσκόπηση δεν έχει γίνει στον Φώτη Κουβέλη» σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα σε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας, μιλώντας στον Σκάι.

Τα περί υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης με αφορμή δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο ότι ο «εκλεκτός» των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν ξέρω ποιος έχει βρει τον Πρόεδρο ή ποιος μπορεί να έχει βρει τον Πρόεδρο, είναι εξαιρετικά πρόωρο να συζητάμε έξι μήνες πριν από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Μαχαίρα, ενώ δεν αποσαφήνισε εάν ο κ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο επικείμενο συνέδριο.

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν είναι απλό διαδικαστικό ζήτημα η εκλογή» Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι κάθε παιχνίδι με τους θεσμούς είναι απαράδεκτο.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι άκαιρη, ουσιαστικά πλήττει τον θεσμό και θέτει τη χώρα σε πρόωρη προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημειώνοντας πάντως ότι το «θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ώρα του».

«Έχουμε ένα εξάμηνο μπροστά μας μέχρι και την τυπική διαδικασία εκλογής προέδρου. Δεύτερον, έχει σημασία το κλίμα. Μέσα σε ένα κλίμα θετικότερων διεργασιών μπορεί κάποιος να δει και μία τέτοια εκλογή του Προέδρου», διευκρίνισε ο κ. Λυκούδης, προσθέτοντας:

«Τώρα αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι εδώ και μήνες έχω υποστηρίξει την άποψη καταρχήν ότι έχει όλες τις δυνατότητες η παρούσα Βουλή να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσει συναινέσεις ανάμεσα στα κόμματα για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας και δεύτερον εγώ θα επιθυμούσα και προσωπικά και πολιτικά θεωρώντας ότι θα είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος, να είναι Πρόεδρος ο Φώτης Κουβέλης».

Υποστήριξε τέλος ότι είναι αναμενόμενες οι θετικές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού όπως είπε, «ο Φώτης Κουβέλης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να είναι η αναφορά και η συναίνεση της πλειοψηφίας στη Βουλή».

Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρώιμο να μπούμε σε ονοματολογία

Τα περί υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη αρνήθηκε να σχολιάσει από την πλευρά της μιλώντας στον ίδιο σταθμό η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι «είναι πολύ πρώιμο να μπούμε σε ονοματολογία». Χαρακτήρισε επίσης λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλ. Τσίπρα το ότι «καταφεύγουν σε λογικές του παρελθόντος».

«Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε τις πολιτικές συνθέσεις, να δείξουμε ότι είμαστε σε φάση ωριμότητας. Ότι βάζουμε την εθνική ενότητα πάνω από μικροπολιτικές λογικές», συμπλήρωσε.

Θετικός ο Μ. Βαρβιτσιώτης σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Φ. Κουβέλη

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη.

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε:

«Πιστεύω γενικά ότι είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν. Γενικά, είναι κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι πρέπει για μένα να είναι Πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις κατά 100%».

Δ. Παπαδημούλης: «Όχι» στην παράταση του βίου μίας κακής κυβέρνησης

«Θέλω να πιστεύω οτι η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης, δεν θα συμβάλλουν στην παράταση του βίου μιας κακής κυβέρνησης και μιας καταστροφικής πολιτικής», σχολίασε μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

Τ. Κουίκ: Καλύτερα να σκέφτονται πώς θα φύγουν για να ανασάνει ο τόπος

Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ έβαλε κατά της κυβέρνησης: 

«Αντί να σκέφτονται το πώς θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφύγουν τις εκλογές, καλύτερα να σκέφτονται το πώς θα φύγουν για να ανασάνει ο τόπος. Και οι εκλογές εμπίπτουν στις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή