Λιβύη: Καταστράφηκε ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου της Τρίπολης

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 07:23
UPD:09:12
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Πυρκαγιά κατέστρεψε τον τερματικό σταθμό στο κυριότερο αεροδρόμιο της Τρίπολης χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά την κατάληψή του από τους μαχητές που προέρχονται από την πόλη Μισράτα της Λιβύης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως ανέφεραν την ίδια ώρα κάτοικοι, μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις σε στόχους στην πρωτεύουσα.

Οι μάχες που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη στη Λιβύη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες μετά από εκείνες του εμφυλίου που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Κάτοικοι της Τρίπολης άκουσαν μαχητικά αεροσκάφη και εκρήξεις τα ξημερώματα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τις αεροπορικές επιδρομές.

Δεν είναι σαφές ποιοι έκαψαν τις εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο. Υποστηρικτές αντίπαλων ένοπλων ομάδων αλληλοκατηγορήθηκαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια παραστρατιωτική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης, στην οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μαχητές από τη Μισράτα, είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι κατέλαβε το αεροδρόμιο από μια αντίπαλη ένοπλη ομάδα που προέρχεται από την πόλη Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη. Το αεροδρόμιο ήταν εγκαταλελειμμένο χθες, με μαχητές από τη Μισράτα να έχουν αναπτυχθεί στον δρόμο και καμιά ένδειξη για την παρουσία μαχητών από τη Ζιντάν.

Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κανονικό τακτικό στρατό και βασίζεται στις παραστρατιωτικές ομάδες για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Ωστόσο, αν και οι δυνάμεις αυτές λαμβάνουν μισθούς από το δημόσιο και φορούν στολές, στην πράξη υπακούουν στους διοικητές τους και προασπίζουν κυρίως τοπικά συμφέροντα.

Ο απότακτος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές, ανέλαβε την ευθύνη για τις αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη το Σάββατο και την περασμένη Δευτέρα εναντίον της οργάνωσης Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης.

Στο μεταξύ, η Λιβύη πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική δύο παράλληλων κοινοβουλίων.

EURONEWS

Αμφισβητώντας το κοινοβούλιο το οποίο εξελέγη την 25η Ιουνίου ένας εκπρόσωπος της Επιχείρησης Αυγή της Λιβύης κάλεσε να αποκατασταθεί το παλαιότερο Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, που είχε συσταθεί μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Οι δυνάμεις από τη Μισράτα απορρίπτουν τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν ισχυρή παρουσία φιλελεύθεροι και βουλευτές που τάσσονται υπέρ ενός ομοσπονδιακού συστήματος.

Η βουλή έχει κηρύξει την οργάνωση Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης, όπως και μαχητικές οργανώσεις ισλαμιστών όπως η Άνσαρ αλ Σαρία, «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το μέλος του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων Αμίνα αλ Μαχτζούμπ, μέλος του παλαιότερου εθνικού κογκρέσου, είπε ότι το σώμα θα συγκληθεί εκ νέου σήμερα (Δευτέρα) το πρωί. «Δεν είναι σαφές εάν η σύνοδος αυτή θα έχει συμβουλευτικό ρόλο ή εάν θα νομιμοποιήσουμε τους αντάρτες», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή