Συρία: Πολύνεκρες μάχες για τον έλεγχο αεροπορικής βάσης

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 06:39
UPD:09:16
REUTERS/STRINGER

Κάτοικοι της Τάμπκα πανηγυρίζουν καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την αεροπορική βάση.

A- A A+

Την αεροπορική βάση Τάμπκα στη βορειοανατολική Συρία κατέλαβαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από πολυήμερες μάχες, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 500 άνθρωποι, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 346 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερα από 170 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν από την Τρίτη στις μάχες για τον έλεγχο της βάσης, σε μία από τις πλέον πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Η αεροπορική βάση ήταν το τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Στη κοντινή πόλη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, υπήρξαν εορταστικοί πυροβολισμοί και πολλά τζαμιά ανήγγειλαν από τα μεγάφωνα την πτώση της βάσης στα χέρια των Ισλαμιστών εν μέσω κραυγών. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επέδειξαν τα κομμένα κεφάλια σύρων στρατιωτών στην πλατεία της πόλης.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως έπειτα από σφοδρές μάχες, ο στρατός «ανασυντάσσεται». Επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, ανέφερε πως υπήρξε μια «επιτυχημένη εκκένωση του αεροδρομίου» και πως ο στρατός συνεχίζει τα πλήγματα στις «τρομοκρατικές ομάδες» στην περιοχή, οι οποίες «υπέστησαν βαριές απώλειες».

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

EURONEWS

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το Ισλαμικό Κράτος παγίδευσε επίσης 150 σύρους στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν σε μία περιοχή κοντά στη βάση και πιστεύεται ότι τους έχει αιχμαλωτίσει.

Ο συριακός στρατός είχε στείλει ενισχύσεις στη βάση το βράδυ της Παρασκευής για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή