To μακρύ ταξίδι του Απολλώνιου πυρός

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 18:09
UPD:20:35

A- A A+

Η Ολυμπιακή φλόγα ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου το παγκόσμιο ταξίδι της, το οποίο θα ενώσει για πρώτη φορά και τις πέντε ηπείρους.

Το μακρύ ταξίδι της φλόγας είναι γεμάτο συμβολισμούς.

Πρώτος της σταθμός θα είναι το Σίδνεϊ -πόλη που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς το 2000-, στις 4 Ιουνίου, θα περάσει από τις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Λωζάνη, την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και το Πεκίνο, την πόλη που πρόκειται να διοργανώσει τους Αγώνες του 2008, θα φωτίσει την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, που ποτέ πριν δεν είχε φτάσει.

Στο εξωτερικό η φλόγα θα διανύσει περίπου 78.000 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 1.500 χιλιόμετρα στα χέρια 3.600 λαμπαδηδρόμων.

Οπωσδήποτε η ολυμπιακή φλόγα ήταν άγνωστη στην αρχαιότητα. Απουσιάζει και από τις πρώτες σύγχρονες Ολυμπιάδες. Στους φοβερούς Ολυμπιακούς, του 1936, στο Βερολίνο του Χίτλερ εφευρέθηκε η «ολυμπιακή φλόγα». Που λίγο μετά πυρπόλησε την οικουμένη ολόκληρη. «Στην φωτεινήν εκείνην διαδρομήν του Απολλωνίου πυρός από Ολυμπίας εις Βερολίνον ο εμπρηστικός δαυλός του Χίτλερ ως μηχανοκίνητος πυρκαϊά, ακολουθών κατά πόδας την αυτήν διαδρομήν, σπείρει τον θάνατον, πυρπολεί, ερημώνει, κατακρεουργεί και με αστραπιαίαν ταχύτητα μεταβάλλει την γην εις απέραντον ερειπιώνα», έγραφε ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας, στον οποίο αποδίδεται η πρακτική της αφής της φλόγας απευθείας από τον Ηλιο μέσω κατόπτρου.

Ωστόσο δεν είναι κάτι εντελώς ξένο στην αρχαιότητα η φλόγα.

Μια ιερή φλόγα έκαιγε μέρα-νύχτα στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, όπως άλλωστε και σε κάθε πρυτανείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμβολίζοντας τη συνεχή ανανέωση της ζωής, συμβολισμός που, σε τελευταία ανάλυση, εμπεριέχεται και στους ίδιους τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και η ιδέα της μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας με τη βοήθεια λαμπαδηδρόμων ήταν επίσης παρμένη από την ελληνική αρχαιότητα. Στην Αθήνα το σημείο εκκίνησης των λαμπαδηδρόμων ήταν συνήθως οι βωμοί του Ηφαίστου και του Προμηθέα, των θεών της φωτιάς, που βρίσκονταν στην Ακαδημία.

Η σύγχρονη ελληνική ιδέα για την παγκόσμια διαδρομή της φλόγας είναι μια πρωτοποριακή κατάθεση στο μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου, με ευνόητο και τον συμβολισμό για τη συμμετοχή του κόσμου όλου στο γεγονός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή