Εκθεση για τους Αγώνες στην Παλαιά Βουλή

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 21:16
A- A A+

Εγκαινίασε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος την έκθεση «Αθήνα 1896 - Α' Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Την έκθεση διοργανώνει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ. Χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Στην έκθεση, μετά από σύντομη αναδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, παρουσιάζονται οι εξής θεματικές ενότητες: Η πορεία του αθλητισμού μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ., το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την Αρχαία Ελλάδα από τον 18ο αι. καθώς και η αναγέννηση του Ολυμπιακού θεσμού, οι προσπάθειες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ζάππειες Ολυμπιάδες, ο ρόλος του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του Δημητρίου Βικέλα και η συμβολή τους στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οικονομική και ηθική συνεισφορά των Ελλήνων της διασποράς, και ιδιαίτερα του Γεώργιου Αβέρωφ.

Εκτενής αναφορά γίνεται ακόμη στο δεκαήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και σε Ολυμπιονίκες όπως ο Σπύρος Λούης. Εκτίθενται Ολυμπιακά γραμματόσημα, εκδόσεις, εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες και ζωγραφικοί πίνακες της Αθήνας. Μικρή παρουσίαση γίνεται στη Μεσολυμπιάδα του 1906 και η έκθεση κλείνει με παραστατική αναφορά στην άθληση, στο Ολυμπιακό πνεύμα και στο Φως της Ολυμπίας.

Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2004. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προτεινόμενα για εσάς