Έφτασαν στο Λουχάνσκ τα πρώτα ρωσικά φορτηγά του κονβόι

Εισβολή καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 16:53
UPD:17:24
REUTERS/ALEXANDER DEMIANCHUK
A- A A+

Τα πρώτα φορτηγά του ρωσικού κονβόι το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, μεταφέρει μόνον ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, έφθασαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Λουχάνσκ, ένα εκ των δύο βασικών προπυργίων των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε νωρίτερα, με δήλωσή του στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ότι η είσοδος των ρωσικών φορτηγών σε ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε τη Ρωσία να θέσει εκ νέου την επιχείρηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό νόμιμες διαδικασίες.

EURONEWS

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, από την πλευρά της, τόνισε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αγνοήσει τις ουκρανικές αρχές στο θέμα του κονβόι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να αλλάξει στάση.

Μόσχα: Συμφωνήσαμε με το Κίεβο για ταχεία ολοκλήρωση της αποστολής

Νωρίτερα ωστόσο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μπόρις Λόζκιν, φέρονται να συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε ότι οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν στο τηλέφωνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε νωρίτερα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και σύμβουλό του, Μπόρις Λόζκιν να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου «να εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένιι Γιατσένιουκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι πράξεις της Ρωσίας δείχνουν πως δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την απόφαση του Κιέβου να προσεγγίσει την Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή