Γ. Βρούτσης: Σε λίγες ημέρες οι ανακοινώσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 14:55
UPD:14:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο Γιάννης Βρούτσης (φωτογραφία αρχείου) ανέφερε ότι πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεχή και δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, «έτσι ώστε οι μισθοί και οι αμοιβές να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική τάση με αντίστοιχες αυξήσεις».

A- A A+

Σε λίγες ημέρες παρουσιάζεται η ρύθμιση για τη δημιουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισδοήματος η οποία κατά τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».

«Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική» ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία «λογική «αρπαχτής» και ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων» χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα «σύγχρονη λερναία ύδρα», ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση που επιβάλλει συμψηφισμό στην επιστροφή φόρων με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεχή και δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, «έτσι ώστε οι μισθοί και οι αμοιβές να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική τάση με αντίστοιχες αυξήσεις».

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση προχώρησε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, κίνηση η οποία, όπως εκτίμησε θα έχει αναμενόμενο όφελος σε πρώτη φάση τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι μια περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα. «Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του χρόνου η ταμειακή ισορροπία θα διατηρηθεί όπως επίσης και ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας θα εκτελεστεί χωρίς παρεκκλίσεις» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύγχρονη «λερναία ύδρα»

Ο κ. Βρούτσης έκανε εκτενή αναφορά στο φαινόμενο της αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας, η καταπολέμηση του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο φέρνει για πρώτη φορά «απτά και μετρήσιμα» αποτελέσματα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «όπως έδειξε και η πρόσφατη περίπτωση 25 τουριστικών περιοχών της χώρας μας» η συμμόρφωση  γίνεται συχνά αναγκαστικά και υπό το βάρος των ασφυκτικών ελέγχων.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή τη βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της «αρπαχτής» και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα «καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος» προειδοποίησε ο κ. Βρούτσης.

Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίς έκανε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών και ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που «ενισχύει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση αυτή «καμμία επιστροφή φόρου εισοδήματος ή  Φ.Π.Α. δε θα δίνεται αν πρώτα δεν ελεγχθεί ότι αυτοί που θα πάρουν την επιστροφή των φόρων δεν χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε και θα γίνονται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί».

«Όπως καταλαβαίνετε δεν ήξερε η αριστερά τι ποιεί η δεξιά και όλα αυτά μέσα στο ίδιο το κράτος και εις βάρος του κράτους. Από αυτήν την αυτονόητη και μόνο αλλαγή περιμένουμε μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως θα φανεί σε λίγες μέρες» σχολίασε ο υπουργός.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή