Το Ισραήλ κατάφερε βαρύ πλήγμα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας τρεις διοικητές του στρατιωτικού της σκέλους, μετά την απόπειρά του το βράδυ της Τρίτης να εξοντώσει τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ.
Οι τρεις διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σκοτώθηκαν στη Ράφα σε αεροπορική επιδρομή η οποία πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, 36 ώρες μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Δύο από αυτούς, οι Ραέντ Άταρ και Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, περιλαμβάνονταν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εμπλέκονταν σε διάφορες επιθέσεις και σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν τους Ισραηλινούς: την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006 και τον θάνατο τριών στρατιωτών στη Ράφα την 1η Αυγούστου.
Στην επιδρομή εναντίον των διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Ράφα, την πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και η οποία είναι μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Η επιδρομή δεν άφησε μέσα και κοντά στο κτήριο όπου βρίσκονταν τα θύματα παρά έναν κρατήρα και ερείπια.
Στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχε σκοτωθεί το πρωί. Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «μαχητές αποτέλεσαν στόχο επίθεσης σε νεκροταφείο στο κέντρο της Γάζας την ώρα που επιχειρούσαν να ρίξουν ρουκέτες, στο ίδιο μέρος απ' όπου είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες την Τετάρτη».
Την ίδια ώρα ο Ασράφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρα, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του, Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους, Άλι. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ δεν επλήγη.
Από τους τρεις διοικητές της Χαμάς, οι Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα και Ραέντ Αλ Άταρ ανήκαν στην ανώτατη διοίκηση των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή.
Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ που αποτελούσε το στόχο εκκαθαριστικής επιχείρησης ξέφυγε για έκτη φορά από μια απόπειρα δολοφονίας του. Ωστόσο δήλωσε ότι «τα ηγετικά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι νόμιμοι στόχοι».
«Η δολοφονία των διοικητών των Εζεντίν Αλ Κάσαμ αποτελεί τεράστιο έγκλημα που δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας ούτε θα αποδυναμώσει την αντίστασή μας. Για τη δολοφονία αυτή όμως το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακα επιχείρηση στις 8 Ιουλίου για να τερματίσει τη ρίψη ρουκετών και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες. Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν το βράδυ της Τρίτης ύστερα από εννέα ημέρες εκεχειρίας και την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο.
Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της συμμάχου της, Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός καταμέτρησε 17 ρίψεις ρουκετών, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Μια από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.
Οι ρουκέτες αυτές δεν ερρίφθησαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, παρά την χθεσινή προειδοποίηση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί. Οι Ταξιαρχίες είχαν προειδοποιήσει τις ξένες αεροπορικές εταιρίες να μην προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι αποτελέσει εκ νέου στόχο.