«Οι απαγωγείς του Φόλεϊ είχαν ζητήσει λύτρα»

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 08:05
UPD:09:16
REUTERS/BRIAN SNYDER

Πινακίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ στη γενέτειρά του στο Ρότσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ.

A- A A+

E-mail με το οποίο οι απαγωγείς του Τζέιμς Φόλεϊ ζητούσαν λύτρα είχε λάβει η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν κράτησε πολύ, όπως υποστήριξε ο ίδιος και μετά από μήνες σιωπής το βράδυ της 13ης Αυγούστου, η οικογένεια του δημοσιογράφου έλαβε την προειδοποίηση ότι «ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».

Η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες Αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια ώστε να σταλεί στους τζιχαντιστές μια απάντηση με την οποία ικέτευαν για έλεος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο Φόλεϊ.

Έξι ημέρες αργότερα, αναρτήθηκε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ από έναν μασκοφόρο μαυροντυμένο άντρα.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. «Από τη σύλληψή του, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του στην οικογένειά του και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.

EURONEWS

Ο Φόλεϊ ήταν ένας από τα δεκάδες δημοσιογράφους που απήχθησαν στη Συρία στη διάρκεια των τρεισήμισι ετών του εμφυλίου πολέμου. Τα ονόματα όλων των απαχθέντων δεν έχουν γίνει γνωστά είτε γιατί αυτό ζήτησαν οι οικογένειές τους, είτε κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ειδησεογραφικών οργανισμών για τους οποίους εργάζονται.

EURONEWS
Οι ΗΠΑ είχαν αποτύχει να απελευθερώσουν τον Φόλεϊ, αποκαλύπτουν επίσημες πηγές

Η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι έχει τεκμηριώσει πλέον ότι 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από το 2011, εκ των οποίων οι 65 μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή