Ιράκ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 09:51
UPD:09:57
REUTERS/YOUSSEF BOUDLAL

Η ανακατάληψη την Κυριακή φράγματος στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ είναι το σημαντικότερο πλήγμα που υπέστη το Ισλαμικό Κράτος από τότε που η οργάνωση άρχισε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επιχείρηση.

A- A A+

Τις επιχειρήσεις τους κατά των τζιχαντιστών συνεχίζουν Κούρδοι μαχητές και οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενοι από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ακολουθεί «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιστροφή της τάσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση». Κάλεσε επίσης τον νέο πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών».

Η αμερικανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επιδρομές σε τρεις ημέρες για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στη χερσαία επιχείρησή τους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν προτίθεται να «εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Ιράκ», με χερσαία στρατεύματα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι το Λονδίνο θα παράσχει όπλα στις κουρδικές δυνάμεις.

EURONEWS

Έκκληση για συλλογική δράση του ΟΗΕ ώστε «να σταματήσει η άδικη επίθεση» απηύθυνε την ίδια ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος, κρίνοντας εμμέσως ανεπαρκείς τις αμερικανικές επιδρομές. Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να μεταβεί στο Ιράκ «αν χρειαστεί» προκειμένου να παράσχει την υποστήριξή του σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Το Ισλαμικό Κράτος, που σπείρει επίσης τον τρόμο στη γειτονική Συρία, αποτελεί στόχο επιδρομών της συριακής πολεμικής αεροπορίας η οποία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον θέσεών του στο βορρά της χώρας.

Η ανακατάληψη την Κυριακή φράγματος στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ είναι το σημαντικότερο πλήγμα που υπέστη το Ισλαμικό Κράτος από τότε που η οργάνωση άρχισε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επιχείρηση.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων διέσχισαν την περιοχή ψάχνοντας για εκρηκτικούς μηχανισμούς που τυχόν είχε αφήσει το Iσλαμικό Κράτος. «Αρχικά, το Ισλαμικό Κράτος μας ξάφνιασε με την επιχείρησή του. Αλλά τώρα γνωρίζουμε την τακτική τους και δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν κανένα μέρος», δήλωσε ο στρατηγός των πεσμεργκά Σαρντάρ Καμάλ, από το πεδίο της μάχης, κοντά στο φράγμα.

Το Ισλαμικό Κράτος που κατηγορείται για σωρεία ωμοτήτων, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βιασμούς και διωγμούς, κήρυξε την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στα τέλη Ιουνίου στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.

Στις αρχές Αυγούστου, το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε την επιχείρησή του προς την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν (βόρεια), με αποτέλεσμα Κούρδοι μαχητές του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια σπάνια συμμαχία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλασή του.

Ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες βιαιοτήτων που βύθισαν τη χώρα στο χάος, οι δυνάμεις της Δύσης δέχτηκαν με ανακούφιση την αποχώρηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των τζιχαντιστών.

EURONEWS

Ο Μάλικι κατηγορήθηκε ότι ενέτεινε το χάος ύστερα από οκτώ χρόνια παραμονής στην εξουσία, ασκώντας αυταρχική πολιτική και έχοντας αποκλείσει τη σουνιτική μειονότητα σε μια χώρα με κυρίως σιιτικό πληθυσμό.

Μετά την αποχώρηση του σιίτη πολιτικού, ισχυρές σουνιτικές φυλές πήραν τα όπλα για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να καταδιώξουν τους τζιχαντιστές ανακαταλαμβάνοντας την πόλη της Αλ-Ούκντα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο ανθρωπιστικό μέτωπο, πολλοί Ιρακινοί που ανήκουν στις μειονότητες των Γιαζίντι, των Χριστιανών, των Σαμπάκ και των Τουρκομάνων εξακολουθούν να απειλούνται με θάνατο ή απαγωγή από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι εγκατέλειψαν το προπύργιό τους το Σινζάρ, το οποίο κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στις 3 Αυγούστου και κατέφυγαν στα γύρω βουνά ή στο Κουρδιστάν.

Τέλος, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έβαλαν στη μαύρη λίστα τους με τους «διεθνείς τρομοκράτες» τον εκπρόσωπο του Iσλαμικού Κράτους Αμπου Μοχάμεντ αλ-Αντναν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή